- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta je BZ – psihohemijski bojni otrov kojim su ukrajinske službe pokušale napad

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaLaboratorijsko ispitivanje
Laboratorijsko ispitivanje - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Ruske snage bezbednosti sprečile su pokušaj terorističkog napada u Zaporoškoj oblasti uz primenu sredstva analognog bojnom otrovu BZ. Sputnjik objašnjava kakav je ovo bojni otrov u pitanju.
Otrov BZ (BZ, kinuklidil-3-benzilat, 3 kinuklidil estar hidroksidifenil sirćetne kiseline) je psihohemijski bojni otrov.
Ova supstanca predstavlja bezbojne kristale bez ukusa i mirisa. Praktično je nerastvorljiva u vodi. Rastvorljiva je u razblaženim kiselinama, alkoholu i većini drugih rastvarača, hloroformu i drugim alkilhalidima. Delimično počinje da se razgrađuje pri zagrevanju na 170 stepeni, a u potpunosti – kada se zagreva na 200 stepeni tokom jednog do dva sata. Hemijski je stabilna. Formira soli rastvorljive u vodi sa organskim i mineralnim kiselinama koje imaju istu biološku aktivnost kao i originalna baza.
Supstanca je prvi put dobijena 1955. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Godine 1961. ustanovljena je njena psihoaktivnost, a 1966. godine završena su terenska ispitivanja za utvrđivanje njene borbene efikasnosti.
SAD su objavile da su zalihe BZ uništile još 1990. godine, kada je uništeno oko 50 tona ove supstance. Međutim, kako je primetio načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov, SAD su zadržale mogućnost sinteze prekursora psihotropnog bojnog otrova BZ na bazi farmaceutskih proizvodnih kapaciteta u velikim količinama do nekoliko desetina tona godišnje.
U SSSR-u i Rusiji razvoj takvih hemijskih jedinjenja nije vršen.

Znaci trovanja

Supstanca BZ oštećuje organizam kada se unese inhalacijskim, oralnim i vensko-arterijskim putem. Fatalne lezije su za ovaj otrov retke; mogu se javiti samo kod starijih osoba, dece i osoba koje pate od respiratornih bolesti.
Među znacima trovanja su proširene zenice, suva usta, ubrzan rad srca, vrtoglavica i slabost mišića.
Posle 30-60 minuta, primećuje se slabljenje pažnje i pamćenja, smanjene reakcije na spoljašnje stimuluse. Otrovana osoba gubi orijentaciju, javljaju se znaci psihomotorne agitacije koje se periodično smenjuju halucinacijama. Gubi se kontakt sa spoljnim svetom, a osoba nije u stanju da razlikuje stvarnost od iluzornih predstava koje se javljaju u njegovom umu.
Pripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
RUSIJA
U Zaporoškoj oblasti sprečen teroristički napad specijalnih službi Ukrajine uz primenu bojnih otrova
Razvija se negativizam: osoba stalno radi suprotno od onoga što joj se sugeriše. Aktivno se protivi svakom impulsu i ima negativan stav prema svemu. Tokom ovog perioda uobičajeni su neočekivani izlivi besa. Posledica oštećenja svesti je ludilo sa periodima delimičnog ili potpunog gubitka pamćenja. Neki znaci oštećenja traju i do pet dana.
Psihotoksični efekat dostiže maksimum 30-60 minuta nakon ulaska BZ u organizam i traje od jednog do četiri dana, u zavisnosti od doze i stanja obolele osobe.
Zaštita organa za disanje u slučaju izlaganja hemijskim agensima grupe BZ je gas-maska. Ako je potrebno, daje se protivotrov: 0,3-0,5ml aminostigmina.
Ovaj otrov su Amerikanci naširoko koristili tokom Vijetnamskog rata.
U aprilu 2018. godine, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je supstanca BZ mogla biti korišćena za trovanje bivšeg obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u britanskom Solsberiju. Lavrov se pozvao na švajcarski centar za radiološke i hemijsko-bakteriološke analize u gradu Špicu, koji je analizirao uzorke OZHO sa mesta incidenta.
Sa svoje strane, šef laboratorije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) i šef tima specijalista raspoređenog u Velikoj Britaniji Mark-Majkl Blum izjavio je da supstanca BZ nije pronađena u uzorcima uzetim u Solsberiju.
Pogledajte i:
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
RUSIJA
Zaharova: Ukrajina sprema provokaciju sa zapadnim hemijskim oružjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala