- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka: Na teritoriji Ukrajine neće biti raspoređeni vojnici iz EU i NATO

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički bataljon u Poljskoj
Američki bataljon u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o tome da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu kako bi se sprečila pobeda Rusije danas je glavno pitanje među evropskim liderima i u NATO. Kako je i sam Makron priznao, konsenzusa po tom pitanju nema.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa nema planova za slanje svojih vojnika u Ukrajinu.
"Saveznici u NATO pružaju podršku Ukrajini bez presedana. Činimo to od 2014. godine i posle početka sukoba ta podrška je još aktivnija. Ali, nema nikakvih planova za razmeštanje jedinica NATO na teritoriji Ukrajine", naveo je on, preneo je AP.

Nemačka potvrdila da neće biti slanja vojnika u Ukrajinu

Članice NATO i Evropske unije saglasne su da neće slati svoje snage u Ukrajinu, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc tokom posete gradu Frajburgu, a prenosi TV En-Ti-Vi.
„Još jednom smo u okviru dobre diskusije razgovarali da se ono što smo dogovorili od samog početka, odnosi i na budućnost, a to je da na teritoriji Ukrajine neće biti kopnenih snaga i vojnika, koji bi tamo bili poslati iz evropskih država ili zemalja NATO“, poručio je kancelar.
On je nazvao „veoma važnim korakom napred“ to da zapadne zemlje to razumeju i istakao da su na Zapadu po tom pitanju „veoma jednoglasni“.
Istovremeno, Šolc nije želeo da odgovara na pitanja novinara.
Ministar odbrane Boris Pistorijus odbacio je mogućnost slanja nemačkih vojnika u Ukrajinu. Kako je rekao, po informacijama kojima raspolaže, Makronov predlog niko nije podržao.
"Čizme na zemlji nisu opcija za Nemačku. To ne može biti opcija i neće biti", rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare sa austrijskom koleginicom Klaudijom Taner.
On je dodao da to doprinos eskalaciji.
"Mislim da je to bila tema za razmišljanje koju je izneo Makron, koliko znam to niko nije podržao", rekao je Pistorijus.
Velika Britanija ne planira da slanje vojnika u Ukrajinu u velikom broju, prenela je agencija Rojters pozivajući se na predstavnika premijera Rišija Sunaka.
„Pored manjeg broja osoblja koji se nalazi u zemlji i pomaže ukrajinskoj vojsci, nemamo nikakav plan za neku veliku operaciju raspoređivanja snaga“, prenela je agencija stav premijera.

Češka i Poljska ne razmatraju mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu

Češki premijer Petr Fiala i njegov poljski premijer Donald Tusk su na zajedničkoj konferenciji za novinare pred početak sastanka Višegradske grupe rekli da o tome ne razmišljaju.
„Ne razmišljamo ni o kakvom slanju vojnika u Ukrajinu“, rekao je Fiala.
Tusk je potvrdio da Varšava ne namerava da šalje svoje jedinice.
Poljska ne namerava da šalje svoje vojnike u Ukrajinu, rekao je zamenik ministra odbrane Poljske Cezarij Tomčik.
„U Poljskoj nema takvog plana i ideje“, rekao je on za TV „Polsat“.
Komentarišući slanje evropskih snaga NATO-a u Ukrajinu, grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da o tome nema ni govora.
„Pošto sam čuo razne komentare mojih kolega o pitanjima o kojima se možda razgovaralo u sali, želim da vas uverim da nema govora o slanju snaga, evropskih snaga NATO-a, u Ukrajinu. Ovaj problem ne postoji za Grčku i mislim da ne postoji za ogromnu većinu naših kolega“, objasnio je Micotakis.
Za Švedsku ovo pitanje nije aktuelno, rekao je premijer te zemlje Ulf Kristerson.
„Tradicija Francuske nije i švedska tradicija. Poštujem želju Francuske da pomogne Ukrajini. Sada pomažemo Ukrajini na drugi način isporukama sredstava. Ukrajini takođe nije potrebno slanje vojnika, To pitanje nije aktuelno“, rekao je on.
Mađarska je odlučno protiv vojnika i oružja u Ukrajinu i smtra da konflikt ne treba produbljivati već okončati, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
"Čujemo vesti sa jučerašnjeg sastanka u Parizu. Pozicija Mađarske je jasna i čvrsta: nismo spremni da šaljemo u Ukrajinu ni oružje ni vojnike. Rat ne treba produbljivati već okončati", napisao je Sijarto na društvenim mrežama.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
SVET
Ništa nije isključeno: Makron o mogućnosti slanja snaga u Ukrajinu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala