- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: SAD jača nuklearni potencijal u evropskim zemljama

© Sebastian ApelAmerički raketni sistem "patriot"
Američki raketni sistem patriot - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Vašington jača svoj nuklearni potencijal u evropskim zemljama i oprema vojsku perspektivnim nosačima nuklearnih bojevih glava, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na kolegijumu Ministarstva.
„Danas su radijacione, hemijske i biološke pretnje izazvane postupcima Vašingtona, koji povećava svoj nuklearni potencijal na teritoriji evropskih zemalja i u vojsku uvodi nosače nuklearnih bojevih glava“, rekao je ministar.
On je dodao da su SAD formirale i mrežu bioloških laboratorija za proučavanje svojstava patogena u određenom regionu koji se mogu preneti na ljude i izazvati pandemije. Od 330 takvih objekata, oko 40 se nalazi u Ukrajini.
„S tim u vezi, u savremenim uslovima uloga snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu se svake godine povećava. Tokom specijalne operacije, ove grupe rešavaju posebne zadatke. Konkretno, prate radijacionu situaciju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani“, istakao je ministar.
Šojgu je dodao da je u julu 2023. godine neutralisana opasnost od biološke kontaminacije zbog uništenja Kahovske hidroelektrane. Dezinfikovano je više od hiljadu i po objekata na površini od 340 hiljada kvadratnih metara, što je omogućilo da se materijalna i finansijska šteta minimizira.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala