- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Gubici Kijeva tokom SVO - više od 444.000 vojnika

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Od početka Specijalne vojne operacije koju sprovodi ruska vojska, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 444.000 vojnika, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Prema njegovim rečima, Ukrajinci od početka godine svakog dana gube prosečno više od 800 vojnika i 120 jedinica tehnike.
On je na kolegijumu Ministarstva odbrane rekao da je od početka godine od nacista oslobođeno 327 kvadratnih kilometara teritorije.
Komanda ukrajinske vojske pokušava da uz pomoć rezervnih snaga stabilizuje situaciju i spreči slom fronta, dodao je on.
Šojgu je takođe istakao da ruske snage visokopreciznim oružjem uskraćuju mogućnost za kontranapad Oružanim snagama Ukrajine.

„Pripadnici Snaga za specijalne operacije rade samouvereno, profesionalno, dostojanstveno, svakodnevno ostvarujući podvige“, naglasio je ministar.

Šojgu je rekao i da su ruske snage stavile pod svoju kontrolu važno avdejevsko čvorište ukrajinsko odbrane, a ruske jedinice nastavljaju da poboljšavaju svoje položaje na donjeckom i kupjanskom pravcu.
Pored toga, on je ocenio da situacija u kojoj su Oružanih snaga Ukrajine govori da strategija Sjedinjenih Američkih Država po pitanju obuzdavanja Rusije nema perspektivu.
Ministar je procenio da će se 2024. godine povećati obim zajedničkih obuka SAD i saveznika na račun vojnog potencijala članica NATO.

Jačanje borbenih mogućnosti Istočnog vojnog okruga

Ministarstvo odbrane jačaće borbene potencijale Istočnog vojnog okruga usled rasta vojne aktivnosti SAD i njihovih saveznika.
Tokom 2024. godine predviđena je isporuka više od 200 jedinica tehnike, uključujući višecevni bacač raketa "Tornado-S", protivraketni sistem "Tor-M2" i oklopna vozila "tajfun".
Najveći napori će biti uloženi u pripremu rezervnih bataljona i obuka operatora bespilotnih letelica.
„Snage Istočnog vojnog okruga će ove godine učestvovati na četiri međunarodne vežbe zajedno sa Oružanim snagama Mongolije, Indije, Laosa i Vijetnama“, najavio je Šojgu.
Istovremeno, pripadnici Centralnog vojnog okruga učestvovaće ove godine na sedam vežbi u Kazahstanu, Kirgiziji i Tadžikistanu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala