- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Slovačka: Bratislava bi mogla da bude domaćin mirovnim pregovorima o Ukrajini

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Rusije na pregovaračkom stolu
Zastave Ukrajine i Rusije na pregovaračkom stolu - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Bratislava bi mogla da bude platforma za početak pregovora o Ukrajini, saopštio je predsedavajući slovačkog parlamenta Peter Pelegrini.
„Ovi pregovori (o miru u Ukrajini) mogu da propadnu, ali ćemo ih bar započeti. Koji državnik u Evropi kaže da je potrebno pokušati da se ovaj rat okonča mirovnim pregovorima? Jer to nećemo postići vojnim putem“, rekao je Pelegrini u intervjuu za češku televiziju „Prima Si-En-En“.
„Mislim da naši narodi, naše države – Češka i Slovačka – malo drugačije shvataju (situaciju) istorijski, možda shvatamo mentalitet ova dva naroda: i ukrajinskog i ruskog. Jednom smo bili domaćini velikog samita (predsednika SAD i Rusije) Buš-Putin. Bratislava bi mogla da bude, ne kažem odmah na najvišem nivou, ali tamo bi mogli da počnu ovi mirovni pregovori, možda na ekspertskom ili nivou ministara spoljnih poslova, ali potrebno je početi“, primetio je on.
Pelegrini je dodao da Slovačka nije svetska sila, ali može da podrži ove mirovne pregovore.
„Nastojaću da Slovačka pošalje ovaj signal silama: Bratislava može biti mesto gde bi mogli da počnu pregovori o mogućem mirnom završetku ovog sukoba“, zaključio je on.
Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev na njih uveo zabranu na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Pogledajte i:
Zastavice Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
RUSIJA
Lukašenko: Ako Kijev ne krene na pregovore sa Moskvom, dani Ukrajine su odbrojani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala