- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Oleg Kirejev i Vladimir Maričić 1. marta u Ruskom domu

© Foto : NišvilOleg Kirijev
Oleg Kirijev - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Ruski saksofonista Oleg Kirejev i srpski pijanista Vladimir Maričić održaće 1. marta koncert u Ruskom domu.
Duet saksofoniste Olega Kirejeva i pijaniste Vladimira Maričića nova je važna stranica u saradnji dvojice muzičara, navodi se u saopštenju Ruskog doma.
Za Olega Kirejeva ova muzička forma nije nova - od ranih 90-ih godina je dosta radio u duetu sa poznatim ruskim gitaristom Aleksandrom Vinickim, 2010. je u izdanju njujorškog „Jazzheads” objavio duet sa američkim pijanistom Rendijem Klajnom „Sunday Morning“ koji je dobio izvanredne kritike, a 2014. snimio je album „Summertime” sa pijanistom Jevgenijem Grečiščovim.
Poznati ruski saksofonista ceni kvalitetnu muziku, oslobođenu žanrovskih ograničenja, istuču iz Ruskog doma.
„Njegov zvuk je hipnotizujući, senzualan, ponekad grlen, kao kod Kolmana Hokinsa, ponekad, promukao, očaravajući, poput velikog Bena Vebstera. Njegov ležeran način izvođenja se retko sreće kod izvođača“, primetio je uticajan časopis „All About Jazz“.
Vladimir Maričić je sjajan džez majstor sa besprekornim muzičkim stilom, prepoznatljiv po laganom, prozračnom stilu sviranja, prvoklasnim improvizacijama i neočekivanim interpretacijama narodnog srpskog muzičkog materijala.
Laureat je brojnih džez festivala na Balkanu, ali i takmičenja u Londonu, Parizu, Minhenu i drugim evropskim gradovima.
Na programunjihovog zajedničkog koncerta u Ruskom domu biće autorske interpretacije klasičnih džez komada Džordža Geršvina, Benija Gudmana, Djuka Elingtona, Teloniusa Monka i Majlsa Dejvisa.
Koncert ruskog džez muzičara Olega Kirejeva - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2017
Ruski džez odjekuje Beogradom (video, foto)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala