- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Obaveštajna služba Ukrajine upozorava: Sprema se udar na Zelenskog - Majdan 3

© Sputnik / Andrey Stenin / Uđi u bazu fotografijaArhivska fotografija. Protest na Trgu Nezavisnosti (Majdan Nezaležnosti) u Kijevu.
Arhivska fotografija. Protest na Trgu Nezavisnosti (Majdan Nezaležnosti) u Kijevu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Komitet za obaveštajne poslove pri predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom očekuje da će na proleće doći do pokušaja svrgavanja šefa države, čiji će legitimitet biti doveden u pitanje.
„Specijalna operacija „Majdan-3“ će dostići vrhunac u martu-maju 2024. godine“, navodi se u saopštenju komiteta, objavljenom na Telegram kanalu
Glavne obaveštajne uprava (GUR) pri Ministarstvu odbrane Ukrajine.
Kako je saopšteno iz komiteta, u narednim nedeljama biće „pokušaja podsticanja sukoba, kako unutar Ukrajine, tako i u drugim delovima sveta“, a legitimitet Zelenskog posle 20. maja može biti doveden u pitanje. Komitet takođe tvrdi da je plan da se situacija u Ukrajini destabilizuje polovinom juna, a zatim da se nanese vojni poraz Kijevu na istoku zemlje.
Operacija će, navodno, biti izvedena tako da „svi budu posvađani, uključujući i predstavnike političkog vrha”, posejana panika, „zabijen klin između vojske i civila” i poremećena mobilizacija. S tim u vezi, komitet je pozvao građane i zapadne partnere da pojačaju mere bezbednosti.
U Ukrajini se aktivno raspravlja o pitanju legitimiteta vlasti u odsustvu parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji se ne mogu održati za vreme vanrednog stanja. Ranije je bivši ambasador zemlje u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko priznao da su zapadni partneri Kijeva zabrinuti time što bi uskoro predsednička ovlašćenja Zelenskog mogla da prestanu. Lideri opozicionih partija „Evropska solidarnost“ i „Batkivščina“ Petra Porošenka i Julije Timošenko došli su na ideju o stvaranju koalicione vlade kako bi sprečila kriza legitimiteta. Poslanik opozicije Aleksandar Dubinski tvrdi da Zelenskom prestaju ustavna ovlašćenja u noći 21. maja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala