- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kome će se u Srbiji oduzimati kola zbog nepropisne vožnje?

© Sputnik / Lola ĐorđevićSaobraćaj u Beogradu
Saobraćaj u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Zakon koji se uveliko primenjuje širom sveta, u Evropi, ali i u pojedinim zemljama regiona počeo je da se primenjuje i u Srbiji: Prvi automobili već su zaplenjeni vozačima koji su napravili seriju prekršaja. Da li će ova mera zaista smanjiti broj udesa ili će samo udariti prosečnog vozača po džepu, pokazaće rezultati.
Direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović objašnjava za Sputnjik sve tehničke regulative vezane za ovaj propis i naglašava da se radi o meri privremenog oduzimanja vozila. Oduzimanje prevoznog sredstva važi do pravosnažnog okončanja sudskog postupka, a po njegovom okončanju se vozilo vraća vlasniku, bez obzira na to da li će vozač biti osuđen zbog prekršaja ili ne.
Uslovi za primenu te mere podrazumevaju da je osoba zatečena u prekršaju u prethodne dve godine najmanje dva puta pravosnažno osuđivana za teške prekršaje protiv bezbednosti saobraćaja. To znači da bi konkretan povod za privremeno oduzimanje vozila bio treći teški prekršaj u roku od dve godine, objašnjava Okanović za Sputnjik.
On kaže da neće biti kažnjeni ljudi koji zaborave da uključe svetla, kojima su tablice prljave i slično, već da se radi o pravosnažnim presudama za najteže prekršaje protiv bezbednosti saobraćaja. U 18 navedenih prekršaja, nalaze se veliko prekoračenje brzine, prisustvo alkohola u krvi, odbijanje alko-testa, preticanje ne jednog, već kolone vozila preko pune linije i slično.
© Foto : OMK MUP REPUBLIKE SRBIJESaobraćajna policija
Saobraćajna policija - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Saobraćajna policija
Na protivljenje javnosti i isticanje da će ukoliko, primera radi, otac napravi prekršaj, auto biti oduzet, što bi uticalo na čitavu porodicu, Okanović postavlja pitanje šta bi se desilo sa kolima da otac vozi kola pijan, pa ih slupa.
Ova zakonska odredba takođe propisuje oduzimanje vozila, bez obzira na to da li je vozač njegov vlasnik ili ne. Dakle, ukoliko pozajemite nečije vozilo, ono takođe može biti oduzeto, ukoliko su ispunjeni svi razlozi za oduzimanje.
Kod savesnih građana će ovaj propis biti izuzetno dobro prihvaćen, a oni koji su skloni činjenju najtežih prekršaja, već sada intenzivno osuđuju takvu meru i pozivaju se na nepovredivost privatne svojine. Oni su, međutim, zaboravili da je pravo na život ipak malo starije pravo i da onaj koji krši tuđe pravo na život nema pravo da se poziva na neprikosnovenost svog prava na svojinu.
On podseća da se slični zakoni primenjuju u Americi, Kanadi, mnogim zemljama Evrope, poput Italije i Austrije, ali i u regionu, u Sloveniji, pa čak i Bosni i Hercegovini. Razlika je samo u tome šta se posle čini sa vozilom. U nekim zemljama se uništava, negde se stavlja na javnu prodaju, negde je dozvoljeno vlasniku da ga otkupi, a negde nije.

Šta narod misli?

Maksim Čorbić, poljoprivredni proizvođač i diplomirani pravnik iz Belušića veruje da će ova mera poslužiti svima. On smatra da će se bezbednost na drumovima povećati, ali da će se i državna kasa napuniti. Upitan da li se revnosno pridržava pravila u saobraćaju, iskreno odgovara da mu se, kao i većini, desi da napravi gaf, ali ne toliko strašan.
Sve zavisi od medijske kampanje. Kol'ko uplaše narod, tol'ko će da im bude efikasno. Toliko je odredbi navedeno da svako neke krši. Ko god vozi automobil, sigurno krši neke od odredbi i to je logično. Nisam baš za zatvor, ali i ja kršim, izjavio je Čorbić za Sputnjik.
On smatra da bezbednost najviše ugrožavaju dve kategorije stanovništva, ali ne predlaže nikakvo rešenje i govori da ne želi nikom ništa da predlaže, već da „svako radi svoja posla“.
Nisam stručnjak za saobraćaj i iskreno ne znam šta bih preporučio, nek rade šta hoće. Nezgode izazivaju, kao i uvek, pijani i drogirani klinci, a bogami i penzioneri od 72 godine. Doživeo sam udes ali nisam bio pod uticajem nikakvih supstanci i nisam radio nikakve prekršaje. Ja sam napravio udes što mi je išlo sunce u oči, zaključio je Čorbić.
© Tanjug / Tanja ValicAlko-test
Alko-test  - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Alko-test
Sa druge strane, ima i optimističnih građana koji polažu nade u ovaj propis, pod uslovom da se sprovede revnosno i prema svima jednako. Dalibor Popović, vinogradar iz Niške banje, siguran je da će nova odredba „povećati korupciju“, ali je ipak pozdravlja i nada se najboljem.
Javašluk je na ulicama i tome treba da se stane na put. Ako bude bilo „ni po babu ni po stričevima“, ja ovu odluku pozdravljam. Ako bilo kako drugačije budu sprovođene te odredbe, nastaće samo još gora papazjanija na ulicama. Saobraćaj je takav da se u njemu dese različite okolnosti, ali svi smo učili one testove prilikom polaganja kao i neke osnovne stvari i vi odgovarate prvo za svoj život, kao i za onog koji je ispred ili pored vozila i ja sam za to da se poštuju sva pravila, izjavio je Popović za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala