- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši bugarski general: Vašington i London će morati da pregovaraju sa Putinom, Rusija je mirotvorac

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaRusko-ukrajinski pregovori
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Zapad je još pre dve godine znao da Ukrajina nema šanse za pobedu u sukobu, a London i Vašington će biti prinuđeni da sednu za pregovarački sto sa Rusijom i okončaju sukob, izjavio je za Sputnjik bivši komandant bugarskog vojnog kontingenta u Avganistanu, nekadašnji komandant bataljona tokom misije u Iraku, brigadni general Dimitar Šivikov.
Proces izdvajanja američke pomoći Ukrajini je usporio tempo. Da li to znači da će nadalje mnoge brige morati da preuzme Evropska unija?
Ovo je tendencija poslednjih nekoliko meseci, koja slikovito govori da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena (jer su u aktivnoj fazi predizborne kampanje, izbori su u novembru) indirektno prebacuje, a rekao bih čak i direktno naređuje (jer su Evropska unija i Evropska komisija produžetak američke administracije) da Evropska unija preuzme najveći deo tereta, ne samo u pogledu finansija, već i u smislu obezbeđivanja preko potrebnog naoružanja i municije ukrajinskoj vojsci. Reč je i o vatrenom oružju i o artiljerijskim sistemima. Pored toga, nedavno je EK odobrila još jedan paket finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, tako da se taj teret svaljuje na EU.
Smatrate li da će to pomoći Kijevu?
Mislim da apsolutno ni na koji način neće pomoći Ukrajini i ukrajinskom narodu. To se tiče i novca, i oružja, i municije. To samo pogoršava tragediju Ukrajinaca. Ti finansijski tokovi su usmereni na opstanak režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Nije on iznenada otkazao i odložio na neodređeno vreme predsedničke izbore u Ukrajini na osnovu toga što je u zemlji ratno stanje.
U jednom od svojih intervjua rekli ste da će ostatak Ukrajine biti neutralna teritorija u odnosu na Rusiju. Samo o tome, po vama, neće odlučivati Ukrajina, već Velika Britanija i SAD. Kada će ove zemlje shvatiti da je Ukrajina u žalosnom stanju i da ne može da nastavi da se bori, da je došlo vreme za pregovore?
Oni i sada znaju da je to tako. Još pre dve godine su to znali i bili sigurni da Ukrajina uopšte nema šanse da pobedi u ovom sukobu. Od samog početka govorim da je ovo građanski rat. Ne bratoubilački rat dva naroda, već građanski rat. Smatram da su Rusi i Ukrajinci isti narod koji sticajem okolnosti živi u dve zemlje.
Sada čak i neki zvaničnici, političari i analitičari dozvoljavaju sebi da kažu da je tendencija takva da Ukrajina nepovratno gubi.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski ukorio Ameriku: Ako Kongres ne odobri sredstva – Vašington više nije naš strateški partner
Smatram da Ukrajina nema snage da sama odlučuje o svojoj sudbini, jer su ukrajinski režim, administracija predsednika Zelenskog marionete u rukama Anglosaksonaca – Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Ukrajinska obaveštajna služba je potpuno pod kontrolom britanske službe, a Amerikanci su preuzeli obavezu da logistički podržavaju ukrajinsku vojsku i nastave sukob.
Vidimo da je EU nakon smrti Navaljnog, uvela još jedan paket sankcija Rusiji, ali time su pucali sebi u srce. Ne u nogu, već u srce, jer ruska ekonomija, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke za prošlu godinu beleži rast.
Ove godine će, prema prognozama, on samo nastaviti da raste za dva odsto. Proizlazi da će doći dan, daj bože da to bude što pre, kada će London i Vašington biti prinuđeni da sednu za pregovarački sto sa Rusijom, sa predsednikom Vladimirom Putinom i okončaju ovaj sukob. Uopšteno, kolektivni Zapad predvođen SAD je izgubio.
Čime još zapadne zemlje mogu da se suprotstave Rusiji, ako vojne i ekonomske mere ne deluju onako kako su očekivale?
Oni (SAD i EU) već su ispraznili svoja skladišta oružja, predviđena za rat. Sada moraju da posegnu i za vojnim rezervama, ali se očigledno intenzivno pripremaju, možda za proširenje obima ove specijalne operacije i gotovo da prisile zemlje bivšeg Varšavskog sporazuma, upravo blok: Estonija, Litvanija, Letonija, Poljska, Rumunija i Bugarska da se pretvore u sledeće zastupnike posredstvom kojih se sukob može pogoršati, u nadi da će tako slomiti otpor, odbrambenu sposobnost Rusije.
Ruska artiljerija u zoni SVO - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
RUSIJA
Putin razbio iluzije Zapada: Strateški poraz Rusije – nemoguć
Ali, istorija je dokazala da je to nemoguće. Iz istorije civilizacije poslednjih dvesta godina se vidi da je Rusija, Ruska imperija, Sovjetski savez ili moderna Rusija uvek na kraju pobeđivala.
Ministar odbrane Bugarske Todor Tagarev izjavio je da je potrebno spremati se za rat, ukoliko Rusija ostvari svoje ciljeve u Ukrajini i nastavi svoju agresivnu politiku. Šta mislite, kako to shvataju članice Alijanse, zašto se uopšte postavlja ovo pitanje?
Smatram da Rusija nikada nije bila pretnja po NATO. Rusija je za 2-3 nedelje preduhitrila operaciju koju je spremala ukrajinska vojska. Ruski predsednik Vladimir Putin jasno je rekao u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu da Rusija nije pretnja ni po jednu članicu NATO.
Naša Vlada je, na ogromnu žalost mene i naroda Bugarske, marioneta koja ispunjava naloge američke ambasade. Ali, sada postoji tendencija da se Amerikanci tiho udaljavaju od Bugarske i daju priliku Velikoj Britaniji da aktivnije interveniše u poslovima ovog dela Evrope. Iz istorije znamo da je London uvek imao interes i apetite u ovom regionu. Želeo je da ovlada Bosforskim moreuzom i Dardanelima da bi mogao da nameće svoju politiku u Crnom moru i da preko Crnog mora dobije izlaz na okeane i druga mora.
Takođe vidimo da vojno rukovodstvo Švedske, Nemačke i Holandije apsolutno sinhronizovano deluju i spremaju svoje zemlje za to da u svakom momentu moraju biti spremni na napad iz pravca Rusije.
Duboko sam uveren da je to nemoguće, ako ne napadamo i ne provociramo uzvratni odgovor Rusije. Zbog toga, ne smatram Rusiju agresorom u ovom sukobu.
Svuda govorim da je Rusija mirotvorac. Sprovodi operaciju radi prinudnog mira, zato što znamo da su od 2014. godine svi koji su živeli u Donbasu, LNR, DNR, bili izloženi genocidu.
Na kraju, želim da se obratim Rusiji i ruskom narodu. Neka znaju da je u Bugarskoj više od 65 odsto naroda, ne samo političke elite, nego naroda, na strani Rusije i veruju joj. Zahvalni smo. Pobeda će biti naša.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala