- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Evropski zvaničnici: Na sastanku o Ukrajini u Parizu nije bilo reči o miru

© AFP 2023 / JOHN THYSZastava sa logom NATO-a
Zastava sa logom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Atmosfera na konferenciji o Ukrajini u Parizu bila je „ratna“, nije bilo ni jedne reči o miru, a među zapadnim zemljama ima onih koji su spremni da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu, izjavio je slovački premijer Robert Fico.
„Mogu da prokomentarišem atmosferu koja je vladala na ovom sastanku. Bila je ratna: podržati rat po svaku cenu, učiniti sve po svaku cenu da bi se ovaj rat nastavio. Bio sam veoma iznenađen što nije bilo ni jedne jedine reči o nekom planu za mir ili o nekoj mirovnoj inicijativi. Mogu da potvrdim da postoje zemlje koje su spremne da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu, postoje zemlje koje kažu – „nikada“, u koje spada i Slovačka, a ima i zemalja koje govore da te predloge treba razmotriti“, objasnio je Fico u video-poruci objavljenoj nakon posete konferenciji o podršci Ukrajini u Parizu.
Zemlje NATO-a se ne slažu oko mogućnosti slanja svojih vojnika u Ukrajinu, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda nakon konferencije o podršci Ukrajini u Parizu.
„Ako govorimo o pružanju konkretne pomoći, pojedine zemlje odlučuju koju vrstu pomoći konkretno pružaju Ukrajini. Burna diskusija vodila se oko slanja vojnika u Ukrajinu i tu nije bilo nikakvog međusobnog razumevanja po tom pitanju. Postoje različita mišljenja. Ali želim da istaknem da takvih rešenja apsolutno nema“, rekao je Duda.
Poljska ne namerava da šalje svoje vojnike u Ukrajinu, rekao je zamenik ministra odbrane Poljske Cezarij Tomčik.
„U Poljskoj nema takvog plana i ideje“, rekao je on za TV „Polsat“.
Komentarišući slanje evropskih snaga NATO-a u Ukrajinu, grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da o tome nema ni govora.

„Pošto sam čuo razne komentare mojih kolega o pitanjima o kojima se možda razgovaralo u sali, želim da vas uverim da nema govora o slanju snaga, evropskih snaga NATO-a, u Ukrajinu. Ovaj problem ne postoji za Grčku i mislim da ne postoji za ogromnu većinu naših kolega“, objasnio je Micotakis.

Upitan da li se razmatrala tema evropske vojske, Micotakis je odgovorio da ne postoji takvo pitanje, kao i da misli da ta diskusija odvlači pažnju od suštine napora za podršku Ukrajini u praksi u ovom trenutku.
U ponedeljak je slovački premijer Robert Fico izjavio da neke zemlje EU i NATO-a razmatraju mogućnost slanja svoje vojske u Ukrajinu na osnovu bilateralnih sporazuma.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala