- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Amerikancima se priviđa kretanje Crne Gore ka Rusiji — veliki strah od Srba u vladi

© AP Photo / Jacquelyn MartinZastava Amerike i Crne Gore
Zastava Amerike i Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
U novoj propagandnoj analizi pod naslovom „Rusija cilja na Crnu Goru”, Amerikanci otvoreno pokazuju strah od srpskih političkih snaga u toj državi, a kao i svuda, i ovde im se priviđa uticaj Rusije.
Američki Centar za strategijske i međunarodne studije objavio je analizu u kojoj se navodi da „Rusija igra dugu igru u Crnoj Gori“ i da se od 2016. koristila „kibernetičkim napadima i pokušajima državnoga udara kako bi preusmerila Podgoricu prema svom uticaju, a nedavno je dobila ključnog saveznika na moćnom položaju u vladi“.
Tobožnje istraživanje navodi da je „proruska Za budućnost Crne Gore podržala pro-NATO vladu premijera Milojka Spajića u zamenu za mesto šefa skupštine, uticajnu političku poziciju“ i ocenjuje da crnogorsko kretanje prema Rusiji „ne bi samo značilo slabiji bok NATO-a“.
„Novi predsednik parlamenta dolazi s teškim prtljagom. Andrija Mandić bio je ponosan na pomoć u pokušaju državnoga udara 2016, kojim se nastojalo da se spreči ulazak Crne Gore u NATO i postavi proruska vlada. Mandić ostaje nepokolebljivi pristalica Rusije, toliko da se kritičari brinu da će on sprečiti ambicije te zemlje u Evropskoj uniji. Mandićeva stranka takođe bi trebala da dobije četiri ministarska mesta, čime bi ojačala moć proruskih snaga. Ovaj nedavni razvoj događaja dolazi nakon niza pokušaja Kremlja da poveća svoj uticaj”, piše u analizi koju prenosi portal „Antena M“.
Između ostalog, u analizi te tink-tenk organizacije sa sedištem u Vašingtonu se navodi:
„I dok je retorika novoformirane vlade o spoljnoj politici Crne Gore i ciljevima integracije u EU nepokolebljiva, proruske snage u Crnoj Gori imaju značajan uticaj u novoj vladi, koja ne bi mogla biti ni sastavljena bez podrške Mandićeve proruske stranke”.
„Sada je kritično vreme za Zapad da usmeri svoju pažnju na malu balkansku državu koja je bila snažan i značajan saveznik. Crnogorske snage borile su se zajedno s Amerikancima u Avganistanu i pomogle su u održavanju mira u Liberiji, Kipru i Somaliji. Crna Gora takođe igra ključnu stabilizirajuću ulogu u svom istorijski nestabilnom regionu. Dodatno, s članstvom Crne Gore, NATO kontroliše celu obalu strateški važnog Jadranskog mora“.
Autori analize su Džulija Dikson, saradnik na programu međunarodne bezbednosti, i Emili Harding, direktor programa za obaveštajne službe, nacionalnu bezbednost i tehnologiju i zamenik direktora programa međunarodne bezbednosti.
„Crnoj Gori je potrebna neprekidna pažnja EU i NATO-a kako bi sprečila rusku agresiju i uticaj, ostala na svome putu integracije u EU i nastavila da igra stabilizirajuću ulogu u regionu”, zaključuje se u analizi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala