- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji otkrili kako je CIA pustila pipke u Ukrajini - 12 tajnih objekata blizu Rusije

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
Pratite nas
Za proteklih osam godina, Sjedinjene Američke Države su uz podršku CIA formirale 12 tajnih objekata na teritoriji Ukrajine kod granice sa Rusijom, Ukrajina je postala jedna od najvažnijih obaveštajnih baza Vašingtona u borbi protiv Moskve, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na bivše i sadašnje ukrajinske, američke i evropske zvaničnike.
„Danas je to pretvorilo Ukrajinu... u jednog od najvažnijih obaveštajnih partnera Vašingtona u borbi protiv Kremlja. Presretna stanica je deo mreže špijunskih baza formiranih uz podršku CIA u proteklih osam godina i uključujući 12 tajnih objekata duž ruske granice“, piše portal.
U tekstu se navodi da su američke obaveštajne agencije blisko sarađivale sa ukrajinskim oficirima, uključujući i sadašnjeg načelnika Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kirila Budanova. Osim toga, CIA je obučavala ukrajinske špijune koji su delovali u Rusiji, Evropi, na Kubi i drugim mestima gde su se nalazili Rusi.
„Bez njih (CIA) ne bismo imali mogućnost da se suprotstavljamo Rusima“, izjavio je bivši šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov.
Čak i nakon povlačenja celokupnog osoblja iz Ukrajine u februaru 2022. godine, obaveštajci su ostali u zemlji, na teritoriji Zapadne Ukrajine, naglašava portal.
Američki agenti predavali su obaveštajne informacije, između ostalog, i o tome gde je Rusija planirala da izvršava napade i koji će sistemi naoružanja biti korišćeni.
Portal piše da su Ukrajinci povremeno kršili uslove Bele kuće od 2016. godine, što je razbesnelo američke zvaničnike. Kako se navodi, Ukrajinci su, smatrajući oprez Vašingtona neopravdanim, „počeli da organizuju atentate i druge smrtonosne operacije“. SAD su pretile da će prekinuti podršku, ali nikada nisu, zaključuje „Njujork tajms“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala