Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Veliki gest Srbije za junake koji su branili Kosovo i Metohiju: Čuvaće ih Sveti Vasilije Ostroški

© Foto : Vanilica/VikipedijaCrkva Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu
Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
Spomen-kripta novim kosovskim junacima biće otkrivena u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu 24. marta, četvrt veka od početka NATO agresije. Na mermernim pločama biće uklesano 1.007 imena pripadnika vojske, policije i bezbednosnih snaga koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju. Ovaj spomen inicirala je SPC.
Otkrivanje kripte je proteklog vikenda na skupu Saveza veterana sa Košara najavio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić.
„U ovoj jedinstvenoj Spomen-kripti će biti uklesana imena svih srpskih ratnika koji su položili živote na oltar otadžbine, braneći našu duhovnu i nacionalnu kolevku - Kosovo i Metohiju, od 1998. do 2003. godine“, rekao je Antić na skupu kome su prisustvovali i veterani 63. padobranske brigade.

Junaci ginuli za odbranu Kosova i Metohije

Ova jedinica je dve godine bila borbeno angažovana na Kosovu i Metohiji, prvi put u julu 1998..
„Komandant borbene grupe, načelnik štaba potpukovnik Goran Ostojić, poginuo je tada sa još trojicom pripadnika brigade u direktnom okršaju sa šiptarsko – terorističkim snagama. Poginuli su stariji vodnik Srđan Stančetić, stariji vodnik Dragan Dušanić i vojnik Radoš Cerović“, priseća se Vidoje Kovačević, pukovnik, ratni načelnik Štaba 63. padobranske brigade.
© Sputnik / Lola ĐorđevićFotografije poginulih na Košarama
Fotografije poginulih na Košarama - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Fotografije poginulih na Košarama
Neposredni učesnik borbenih dejstava na prostoru Kosova i Metohije, u kojima je ranjen, dodaje da su tokom 1999. godine poginula još dvojica vojnika, padobranaca, Rade Antonić i Bojan Dimitrijević.
“Oni su poginuli od kasetnih bombi, jer je čitav taj rejon izvođenja borbenih dejstava NATO avijacija zasula kasetnim bombama“, dodaje Kovačević i kaže da je 63. Padobranska 2001. godine u borbi sa OVK teroristima u Preševu izgubila i vojnog rezervistu Dragana Dimitrijevića.
Imena ovih ljudi naći će se na prvom spomeniku dostojnom njihove žrtve, u kripti novog Hrama Svetog Vasilija u Nišu.

Država konačno brine

Pukovnik Kovačević je zbog toga zadovoljan, kaže da su borci bili zaboravljeni, otrgnuti od svoje države, naroda. Zaboravljeno je da su se njegovi ratni drugovi borili junački i sprečili prodor šiptarskih terorista i NATO snaga dalje u Metohiju.
Posle 2000. godine su sami negovali sećanje, obeležavali sa porodicama svaku godišnjicu pogibije svakog pripadnika, umesto države preuzeli brigu o tome.
„Bogu hvala da se posle 2012. godine i država polako uključila i daje nam podršku za sve aktivnosti. Naša crkva, koja nas je vekovima kroz istoriju održala, pokrenula je inicijativu da se u kripti Hrama u Nišu nalaze imena svih pripadnika. To je lepo mesto gde možemo otići, pomoliti se Bogu i evocirati uspomene na sve naše stradale drugove“, kaže Kovačević.
© AP Photo / Dejan MladenovicVojnici vojske Jugoslavije na Košarama 1998
Vojnici vojske Jugoslavije na Košarama 1998 - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Vojnici vojske Jugoslavije na Košarama 1998
Ljubinko Đurković, pukovnik, komandant odbrane Košara, za Sputnjik kaže da je postojala inicijativa generala Vladimira Lazarevića da se na Panteleju izgradi hram posvećen stradalnicima na Kosovu i Metohiji, crkva ili kapela, ali da je i ovaj sada potez niške eparhije i države Srbije dostojan uspomene na kosovske junake.

Spomenik nije dovoljan

Raduje ga činjenica da je u poslednjoj deceniji, ne samo država, već i narod odao priznanje i poštovanje tim stradalnicima, žrtvenicima za otadžbinu. Kaže da smo našu privilegovanu slobodu, kako god nam izgledala u današnjem danu dobili zahvaljujući njima. Zato, ističe, da ovaj spomen nije dovoljan.
„Porodicama tih stradalnika i onih koji su dali delove tela, narušili svoje zdravlje da nisu više kadri da obezbede egzistenciju za svoje porodice i sebe, nismo u mogućnosti ili nećemo, a trebali bismo i možemo da im pomognemo. Kao društvo, organi vlasti i kao njihovi sugrađani, treba da ih iz kategorije socijalnih slučajeva prevedemo u kategoriju zaslužnih građana“, apeluje komandant drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije tokom bitke na Košarama.
On podvlači da je svakako veliki i značajan gest što će se u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog naći imena stradalnika, njegovih saboraca.
Krajem novembra prošle godine ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je sporazum sa Eparhijom niškom, kojim je Ministarstvo obezbedilo deo novčanih sredstava za završetak ukrašavanja kripte hrama u niškom u naselju Duvanište.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala