- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Demineri tokom uklanjanja mina u Avdejevki - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska usavršava tenkove; Oboreno šest ukrajinskih projektila iznad Belgorodske oblasti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini traje 733 dana. Avdejevka je potpuno očišćena, ruska vojska ide dalje, izjavio lider DNR Denis Pušilin. Situacija na mnogim delovima fronta veoma složena, konstatovao glavni komandant ukrajinske vojske Aleksandar Sirski. Kijev u panici zbog nestašice municije, traži od Zapada da je nabavlja izvan NATO bloka.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:18 26.02.2024
„Dvadeset šestog februara, oko 21.20 po moskovskom vremenu, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije sa šest projektila višecevnog raketnog sistema „Grad“. Šest projektila su uništili dežurni sistemi PVO iznad Belgorodske oblasti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
20:38 26.02.2024
Ruska industrija brzo reaguje na zahteve vojske koji dolaze sa fronta, tenkovi se danas suštinski razlikuju od mašina od pre dve godine, izjavio je ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov u intervjuu „Rusija 1“.
„Zahtevi sa fronta se brzo rešavaju. Zato, ako se podsetimo oblika naoružanja i vojne tehnike iz maja 2022, pa čak i maja 2023 – i februara 2024, tehnika se veoma razlikuju jedna od druge, jer se stalno uvode nova rešenja“, rekao je on.
„Pogledajte tenk! Jednostavno nećete znati o kakvoj se borbenoj jedinici radi: taj tenk, koji je čak bio prošao prvu modernizaciju i ono što danas izlazi iz pogona preduzeća – skroz se razlikuju“, dodao je on.
20:09 26.02.2024
Slovački premijer Robert Fico - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Slovački premijer obećava: Neću poslati svoje vojnike u Ukrajinu makar me to koštalo funkcije
19:04 26.02.2024
U napadu ukrajinskog drona u selu Počajevo u Belgorodskoj oblasti poginule su tri osobe, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu. On je precizirao da su još tri osobe zadobile rane od gelera.
18:37 26.02.2024
Kancelar Nemačke Olaf Šolc usprotivio se isporukama Ukrajini raketa Taurus, istakavši da postoji opasnost od uvlačenja zemlje u sukob.
18:36 26.02.2024
Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski pozvao je Kijev da počne da izvozi ukrajinsko žito za prodaju u treće zemlje.
„Situacija na evropskom tržištu postaje teška. Zato je u idealnom slučaju potrebno pomoći Ukrajini oko tranzita i transporta kroz luke, kako bi se proizvodi slali na tržišta na kojima Ukrajina tradicionalno prodaje žito. Zato nam je potreban pozitivan pristup, saradnja Ukrajine“, istakao je on.
13:36 26.02.2024
12:49 26.02.2024
Rusija se iskusno bori sa Zapadom, smatra bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Makgregor.
„Dok mi pokušavamo da nanesemo Rusiji štetu sankcijama, ona vešto vodi finansijski rat protiv Zapada“, napisao je pukovnik na mreži Iks.
Makgregor je dodao da koncept BRIKS-a ima za cilj odbacivanje hegemonije SAD i mnogi ljudi se sa ovim pristupom slažu.
12:09 26.02.2024
Savetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je u intervjuu za španski list „Mundo“ da u Evropi ima mnogo glasova koji pozivaju Kijev da sedne za pregovarački sto s Moskvom.
„U Evropi se čuje mnogo glasova koji nas pozivaju da sednemo za pregovarački sto, ali ja nikada nisam razumeo i još ne razumem zbog čega“, rekao je Podoljak.
11:56 26.02.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.
11:45 26.02.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije, gubici ukrajinskih snaga do 1.175 vojnika:
Ruske snage odbile su u prethodna 24 časa tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu. Poginulo je i ranjeno više od 420 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva ukrajinska oklopna transportera, četiri automobila, artiljerijski sistem M777 i stanica za kontrabaterijsku borbu;
Ruski PVO sistemi oborili su dve rakete „storm šedou“ i pet raketa „hajmars“;
Ruska vojska uništila je lanser „nasams“ norveške proizvodnje;
Ruske snage odbile su sedam napada ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i dva kontranapada u DNR;
Na avdejevskom pravcu jedinice grupe snaga „Centar“ oslobodile su selo Lastočkino i nastavile da poboljšavaju položaje duž linije fronta. Takođe je odbijeno šest kontranapada ukrajinskih snaga. U napadu je poginulo i ranjeno do 410 ukrajinskih vojnika. Uništen je tenk, tri borbena vozila pešadije, četiri oklopna vozila, 20 automobila i haubica D-30;
Na južnodonjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje. Poginulo je i ranjeno do 150 ukrajinskih vojnika. Uništena su tri oklopna vozila, četiri automobila i stanica za radioelektronsko ratovanje;
Ruski PVO sistemi oborili su tokom proteklog dana više od 60 ukrajinskih dronova;
Na kupjanskom pravcu poginulo je i ranjeno do 145 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, tri automobila, artiljerijski sistem M777 i dva samohodna artiljerijska oruđa „gvozdika“;
Na hersonskom pravcu poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, dva oklopna vozila, devet automobila, haubica D-20 i borbeno vozilo za sistem „grad“.
11:31 26.02.2024
Izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o gubicima Oružanih snaga Ukrajine je očigledna i cinična laž, cifra je znatno smanjena, izjavio je za Sputnjik lider DNR Denis Pušilin.
„Još jedna eklatantna i cinična laž Zelenskog. Čak i ako se pretpostavi da nije uzeo u obzir one čija su tela ostavili na bojnom polju, brojka koju je Zelenski objavio je znatno smanjena u poređenju sa stvarnim brojem poginulih vojnika ukrajinskog režima. Samo u bitkama za Artjomovsk, Marjinku i Avdejevku neprijatelj je izgubio mnogo više od 31 hiljadu koliko je on rekao“, istakao je Pušilin.
Prema njegovim rečima, namerno smanjujući broj gubitaka u redovima ukrajinske vojske Zelenski pokušava da smanji stepen nezadovoljstva među stanovništvom, posebno zbog prisilne mobilizacije koja je već postala norma u Ukrajini.
Zelenski je na konferenciji za medije u nedelju izjavio da je od februara 2022. godine poginula 31 hiljada ukrajinskih vojnika.
11:22 26.02.2024
Nije bilo nikakvih kontakata između Moskve i Kijeva o mirovnom planu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu Zelenskog da Kijev namerava da preda Moskvi svoj plan rešenja na konferenciji koja je planirana da se održi u Švajcarskoj.
Istovremeno, ukrajinski predsednik smatra da se to ne može smatrati pregovorima.
Peskov je primetio da se, očigledno, radi o „tom čudnom ženevskom formatu – konferenciji na kojoj će se razgovarati o mirovnom planu Zelenskog“.
„Očigledno je bilo nekakvih razgovora o razvoju ovog formata, ništa više“, ocenio je on.
10:11 26.02.2024
Iznad Belgorodske oblasti Ukrajine oko 11 časova oboren je ukrajinski dron, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10:08 26.02.2024
Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da je Avdejevka potpuno očišćena i da se ruska vojska kreće dalje.
„Na osnovu informacija koje imam, polazeći do činjenice da je tamo već provereno dosta objekata i uzimajući u obzir da su naše jedinice već krenule dalje, onda jeste, Avdejevka je očišćena. Ali to ne znači da su je razminirana i da tamo nema nikakvih opasnosti“, rekao je Pušilin za „Prvi kanal“ odgovarajući na pitanje da li je moguće govoriti o potpunom čišćenju Avdejevke.
09:35 26.02.2024
Predsednik Rusije Vladimir Putin i dalje veruje da će pobediti u Ukrajini, a naš je zadatak da dokažemo da greši, izjavio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron.

„Posle dve godine... Putin još veruje da će uspeti da pobedi. Naš zadatak jeste da dokažemo da on greši“, napisao je Kameron na društvenoj mreži Iks.

09:04 26.02.2024
Pogruzka voennoй pomoщi dlя Ukrainы na aviabaze Dover, SŠA. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
U Nemačkoj pribegavaju očajničkim merama: Traže municiju za Kijev po celom svetu
08:03 26.02.2024
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba optužio je za licemerje zapadne saveznike koji stvaraju prepreke zapleni ruske imovine.
„Neki na Zapadu stvaraju prepreke za to (konfiskovanju ruske imovine), pribegavajući radikalnom formalizmu, tvrdeći da će konfiskacija narušiti vladavinu zakona. Ali ovo miriše na licemerje“, napisao je Kuleba u članku za list „Politiko“.
On je takođe pozvao na konfiskovanje zamrznute imovine ruskih preduzetnika. Osim toga, Kuleba je rekao da zapadni zvaničnici u pravosudnim organima „treba pažljivije da proveravaju bankovne račune ovlašćenih lica“ ruskih vlasti van Rusije.
Kuleba je dodao da smatra da partneri Kijeva treba da traže municiju u trećim zemljama i na taj način mu pomognu da nadoknadi nedostatak municije.
Takođe je pozvao partnere da prestanu da izvoze svoje granate u treće zemlje i da ih predaju Kijevu, čime će se nadoknaditi deficit dok „vojno-odbrambena industrija ne dostigne puni kapacitet“.
Ministar je istakao da je snabdevanje ukrajinskih oružanih snaga granatama sada tema broj jedan.
07:51 26.02.2024
Ukrajinske snage i dalje imaju mogućnost da vrše artiljerijske napade na dva područja Donjecka iz pravca Ugljedara, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.
„Kirovski i Petrovski okrug grada i dalje se granatiraju iz pravca Ugljedara na marjinskom pravcu“, rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.
„Ali uzimajući u obzir činjenicu da naši vojnici nastavljaju da se kreću… veoma računamo na to da neprijatelj u nekoj doglednoj budućnosti neće imati fizičku sposobnost da uopšte dobacuje do našeg grada“, naglasio je šef republike.
07:47 26.02.2024
Nova serija eksplozija odjeknula je tokom noći u Harkovskoj oblasti Ukrajine, javili su ukrajinski mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala