- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šta to Kijev skriva: Svetski mediji razotkrili lažne podatke Zelenskog o gubicima ukrajinske vojske

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaSahrana ukrajinskog vojnika u Kijevu
Sahrana ukrajinskog vojnika u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
Svetski mediji aktivno komentarišu izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji je u nedelju izjavio da je ukrajinska vojska od početka specijalne operacije izgubila svega 31.000 vojnika.
Portal „Aksios“ piše da su „brojevi Zelenskog u oštroj suprotnosti sa procenama američkih zvaničnika iz avgusta 2023. godine“.
„Vašington post“ piše da Kijev „pažljivo krije“ podatke o svojim vojnim gubicima kako ne bi narušio moralni duh stanovništva, a brojke koje je Zelenski izneo u nedelju ne mogu se proveriti nezavisno.
Istovremeno, „Njujork tajms“ takođe konstatuje ozbiljna neslaganja sa podacima dostupnim na Zapadu i naglašava da je „neobično priznanje“ Zelenskog došlo u svetlu neuspeha u Avdejevki i povlačenja ukrajinskih oružanih snaga iz nje. Prema pisanju lista, američki zvaničnici su prošlog leta objavili da je oko 70.000 Ukrajinaca poginulo, a između 100.000 i 120.000 ranjeno.
Portal „Sidnej morning herald“ piše da je Zelenski, koji je proveo drugu godišnjicu početka specijalne operacije u Ukrajini „moleći zapadne lidere da udvostruče napore u pružanju vojne pomoći“, rekao da neće otkrivati broj ranjenih ili nestalih vojnika.
Britanski „Gardijan“ navodi da je sve u svemu, na poslednjoj konferenciji za novinare Zelenskog, „čak bilo povremenih svetlih trenutaka njegove karijere komičara“. Međutim, nekoliko puta kada je Zelenski bio pod pritiskom po pitanjima unutrašnje politike, „zauzimao je odbrambeni stav“, primećuje list.
Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna 2023. godine, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da tzv. kontraofanziva ne samo da je zaustavljena, već je pretrpela neuspeh. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je 20. februara da je samo tokom neuspešne kontraofanzive od 4. juna 2023. godine, poginulo je i ranjeno 166 hiljada ukrajinskih vojnika.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala