- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Slovački premijer: Zapad ide ka najgorem rešenju za Ukrajinu

© AP Photo / Kay NietfeldSlovački premijer Robert Fico
Slovački premijer Robert Fico - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
Slovački premijer Robert Fico strahuje da, kada je u pitanju situacija u Ukrajini, Zapad ide ka donošenju najgore moguće odluke.
„Iz dostupnih informacija o temama o kojima bi trebalo da razgovaramo u ponedeljak, hvata me jeza. Bojim se da Zapad ide ka donošenju najgore moguće odluke u vezi sa situacijom u Ukrajini“, rekao je Fico u video-poruci na Fejsbuku (društvena mreža zabranjena u Rusiji i proglašena za ekstremističku, vlasništvo korporacije „Meta“) pre sastanka nekih evropskih i svetskih lidera u ponedeljak u Parizu.
Fico je dodao da smatra da je sastanak u Parizu potvrda da je strategija Zapada u Ukrajini propala.
„Iz ovih teza proizilazi da grupa zemalja NATO-a i Evropske unije razmatra varijante da na osnovu bilateralnih sporazuma pošalje svoje vojnike u Ukrajinu“, istakao je premijer.
S tim u vezi, Fico je za ponedeljak ujutru sazvao hitnu sednicu vlade i Saveta državne bezbednosti. On je naglasio da neće dozvoliti direktno učešće slovačkih vojnika u sukobu u Ukrajini.
„Jedno je jasno, čak i ako bi me moj stav koštao premijerskog mesta, učiniću sve da sprečim direktno učešće slovačke vojske u ratu u Ukrajini“, rekao je Fico.
Prema njegovim rečima, Zapad ima da bira između dve varijante: da nastavi da deluje u pravcu „totalne eskalacije tenzija“ i pruži „neograničenu vojnu i finansijsku pomoć“ Kijevu, ili da obezbedi smislen plan za mirno rešavanje sukoba.
Slovački premijer je uveren da će Zapad najverovatnije izabrati prvu varijantu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala