00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
23:23
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija zabranjuje upotrebu stevije

CC0 / Unsplash/Towfiqu barbhuiya / Zaslađivač
Zaslađivač - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
U Rusija ukida 19 aditiva u hrani, uključujući zaslađivač steviju. Stručnjaci smatraju da stevija koja je popularna kod ljudi koji se brinu o svojoj figuri i nije baš zdrava.
Vanredni profesor Katedre za prehrambene tehnologije i bioinženjering "G.V. Plehanova" Elena Mjasnikova objašnjava da se zaslađivač nalazi na listi dozvoljenih aditiva u dva oblika — kao zaslađivač bez indeksa i broja i kao steviol glikozid E960. Poslednji aditiv nije uvršten na listu zabranjenih, odnosno proizvođači mogu legalno da ga koriste u svojim proizvodima.
Bezbednost zaslađivača stevije je, kako kaže Mjasnikova, uvek bila pod znakom pitanja, jer su se za njegovu proizvodnju koristili različiti delovi istoimene biljke – listovi, stabljike ili koreni.

„Uvrštavanje steviol glikozida E960 na listu dozvoljenih aditiva jasno je dato do znanja da ovaj aditiv za hranu ima apsolutno jasne, razumljive i vrlo jasno definisane karakteristike kvaliteta. I, što je najvažnije, ovaj dijetetski suplement je prošao test bezbednosti“, rekla je ona.

Specijalista je posavetovala da ne treba da se prelazi na bilo kakve zamene za šećer osim ako ih ne prepiše lekar.
„Kada počnemo da obmanjujemo svoje telo i damo mu neki zaslađivač, naši receptori reaguju, ali izlučeni insulin ne vidi saharozu i ne može ništa da razgradi. Dakle, upotreba zaslađivača kod apsolutno zdravih ljudi koji ne boluju od dijabetesa može dovesti do ozbiljnih posledica“, zaključila je ona.
Stručnjaci smatraju da zaslađivači negativno utiču na rad gastrointestinalnog trakta i mikrobiote.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala