- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija napravila moćan sistem za zaštitu od dronova /video/

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik sa dronom
Ruski vojnik sa dronom - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
Rusija je napravila kompleksan sistem za zaštitu objekata od dronova koji je sposoban da blagovremeno otkrije i onesposobi bespilotnu letelicu koristeći istovremeno više metoda, saopštio je Sputnjiku direktor razvoja kompanije-proizvođača drona „Stupor“ Vladislav Kustarev.
„Uzimajući u obzir osnovne zahteve korisnika i stručnjaka Ruske garde, Ministarstva odbrane Rusije, kao i ruskih obaveštajnih službi, napravili smo jedinstven sistem 'Stupor', zasnovan na komplementarnim sistemima za detekciju kao što su radarska stanica, skener radio-frekvencija, optička stanica za prepoznavanje dronova i sistemi za suprotstavljanje – oprema za ometanje i kompleks za zamenu koordinata“, objasnio je Kustarev.
Kako je dodao, proizvođači „Stupora“, uz pomoć sopstvenog softvera, spojili su uređaje koji rade na različitim principima, u jedan sistem, što je omogućilo da se postigne veća pouzdanost.
„U softverski paket ugrađena je veštačka inteligencija koja omogućava 'Stuporu' da radi bez pomoći operatera sistema. Izveštaji i arhivske informacije o događajima mogu se preuzeti direktno na telefon. Pored toga, u naš sistem se mogu integrisati sistemi za detekciju i suprotstavljanje drugih proizvođača“, istakao je Kustarev.
Prema njegovim rečima, primena sistema kao što je „Stupor“ danas je posebno aktuelna u uslovima specijalne vojne operacije, pošto su infrastrukturni i vojni objekti u centralnom delu Rusije svake nedelje izloženi napadima ukrajinskih dronova i nije uvek pogodno da se obaraju sistemima PVO i da se tako na jeftine bespilotne letelice troši skupa municija.
„Objekti energetskog kompleksa već se opremaju stacionarnim sistemima za otkrivanje i onesposobljavanje bespilotnih letelica, koji rade u stalnom režimu. Najveći deo napada dronova dešava se noću, kada je teže da ljudsko oko primeti leteće objekte na nebu“, objasnio je stručnjak.
Govoreći o taktičko-tehničkim karakteristikama „Stupora“, naš sagovornik je napomenuo da su kompleksi „Štorm“ i „Štilj“, koji su uključeni u sistem, sposobni da otkriju i onesposobe metu na udaljenosti većoj od pet kilometara. Takođe, odbrambeni sistemi „Pars“ onesposobljavaju bespilotne letelice na udaljenosti do dva kilometra.
Pogledajte još:
Ukrajinski tenk - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Španski mediji: Tenkovi će uskoro prestati da se koriste u Ukrajini zbog dronova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala