- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin obnovio vojne okruge iz vremena Ruske imperije

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoRuska vojska
Ruska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o formiranju Lenjingradskog i Moskovskog vojnog okruga. Lenjingradski vojni okrug obuhvatio je Republiku Kareliju i Komi, Nenecki autonomni okrug, grad Sankt Peterburg, kao i oblasti kao što su Arhangelsk, Vologodska, Kalinjingradska, Lenjingradska, Murmanska, Novgordska i Pskovska.
Moskovski vojni okrug formiran je u administrativnim granicama Belgorodske, Brjanske, Vladimirske, Voronješke, Ivanovske, Kaluške, Kostromske, Kurske, Lipecke, Moskovske, Nižegorodske, Orlovske, Rjazanske, Smolenske, Tambovske, Tverske, Tulske i Jaroslavske oblasti, kao i grada Moskve.
O tome zašto je bilo potrebno formiranje Lenjingradskog vojnog okruga, ruski predsednik je detaljno ispričao krajem prošle godine.

„Uzeli su i uvukli Finsku u NATO. Da li smo sa Finskom imali neke sporove? Svi sporovi, uključujući one teritorijalnog karaktera, odavno su rešeni sredinom 20. veka. Problema nije bilo, sada će biti, zato što ćemo formirati Lenjingradski vojni okrug i koncentrisati tamo određeni broj vojnih jedinica“, objasnio je Putin u TV programu „Moskva. Kremlj. Putin“.

O tome da će ubrzano biti formirani, odnosno, ponovo uspostavljeni Lenjingradski i Moskovski vojni okrug saznalo se tokom završnog kolegijuma vojnog resora koji je održao ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Tokom kolegijuma bilo je istaknuto da je takva odluka povezana sa „težnjom NATO da poveća vojni potencijal u blizini ruskih granica“.
Početkom tekuće godine, ministar je na sednici o pitanju povećanja broja Oružanih snaga Rusije, još jednom podsetio na predstojeće stvaranje dva nova okruga.
Prema njegovim rečima, pretnje vojnoj bezbednosti na zapadnom i severo-zapadnom pravcu višestruko su porasle.
Finska je stupila u NATO, a u budućnosti će to učiniti i Švedska.

Šojgu je skrenuo pažnju da bi se na tom pravcu mogli pojaviti dodatan vojni kontigent i NATO naoružanje, koje bi bilo „sposobno da pogodi kritične ciljeve značajno u dubinu na severozapadu Rusije“.

Moskovski i Lenjingradski vojni okrug postojali su još u vreme Katarine II. Tada je bilo organizovano 8 administrativno-teritorijalnih jedinica, uključujući Peterburg i Moskvu. Zatim su raspušteni i ponovo formirani 1864. godine.
Putin je danas potpisao ukaz kojim su ponovo formirani Moskovski i Lenjingradski vojni okrug, a iz ukaza sledi da je Severna flota Rusije ušla u sastav novoformiranog Lenjingradskog vojnog okruga.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala