- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda

© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejDositejev licej, razglednica iz 1918, Arhivaska građa MVD
Dositejev licej, razglednica iz 1918, Arhivaska građa MVD - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Pratite nas
Povodom svečanog obeležavanja 75. godišnjice postojanja Muzeja Vuka i Dositeja, 28. februara biće otvorena izložba „Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda“ i održana promocija istoimene knjige, autorke Eliane Gavrilović, muzejske savetnice iz Muzeja Vuka i Dositeja.
U izložbenom prostoru Muzeja Vuka i Dositeja, foto-dokumentarna izložba „Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda“ predstaviće područje oko Dositejevog liceja kao inspiraciju brojnih umetnika, fotografa i istoriografa u periodu druge polovine 19. do osamdesetih godina 20. veka.
© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejNepoznati autor, Dositejev licej, akvarel
Nepoznati autor, Dositejev licej, akvarel - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Nepoznati autor, Dositejev licej, akvarel
Kroz reprodukcije dela rađenih u tehnici ulja na platnu, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom, printova fotografija i reprodukcija istorijskih mapa i karata starog Beograda, izložba na slojevit način prikazuje objekte, ulice i znamenite ličnosti koje su ostavile trag u istoriji Beograda i Srbije od kraja 18. do sredine 19. veka.

Svečanom otvaranju izložbe prethodiće promocija knjige „Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda“, koja na opsežan način i iz šire perspektive govori o istorijskom periodu i kulturnom značaju prostora predstavljenom na izložbi.
Muzej Vuka i Dositeja, u sastavu Narodnog muzeja Srbije, posvećen je prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i književniku i reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću.
© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejNajstariji sačuvani snimak zgrade Dositejevog liceja iz 1892. godine, arhivska građa MVD
Najstariji sačuvani snimak zgrade Dositejevog liceja iz 1892. godine, arhivska građa MVD - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Najstariji sačuvani snimak zgrade Dositejevog liceja iz 1892. godine, arhivska građa MVD
Muzej je osnovala Vlada Narodne Republike Srbije na predlog Ministarstva prosvete 28. februara 1949. godine.
Svoje prve posetioce Muzej je počeo da prima u januaru sledeće godine u zdanju u kojem je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva visokoškolska ustanova osnovana tokom Prvog srpskog ustanka, 1808. godine.
Ova zgrada nalazi se na Dorćolu i centralni je objekat jedne od najstarijih i najznačajnijih prostornih kulturno - istorijskih celina, nazvane „Područje oko Dositejevog liceja“.
Celina obuhvata deo između današnje Ulice kralja Petra, Gospodar Jevremove, Kapetan Mišine, Simine, Kneginje Ljubice, Braće Jugovića, Akademskog parka i Zmaja od Noćaja i od 1989/1990. godine ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Publika će moći da se upozna sa značajnim ličnostima, spomenicima i istorijatom Područja oko Dositejevog liceja na jedinstven način iz književne i izložbene vizure.
Izložba traje do 28. aprila.
© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejZgrade današnjeg Muzeja Vuka i Dositeja i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, 30-te godine 20. veka
Zgrade današnjeg Muzeja Vuka i Dositeja i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, 30-te godine 20. veka - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
Zgrade današnjeg Muzeja Vuka i Dositeja i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, 30-te godine 20. veka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala