- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodno artiljerijsko oruđe akacija u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska ušla u Rabotino; Zapadni mediji iznenađenim „neobičnim priznanjem‟ Zelenskog

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 732. Kijev je proteklog dana izgubio više od hiljadu vojnika, pet tenkova, dva artiljerijska sistema M777, 14 oklopnih vozila i tri haubice „gvozdika“ i dve haubice D-30. Ruske snage oborile su dva aviona MiG-29 i presrele avionsku bombu „JDAM“ i dve rakete „hajmars“, a uništena su 92 ukrajinska drona.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:07 25.02.2024
„Naši borci kontrolišu južnu periferiju sela Rabotino, izvodeći napade u pravcu centra, potiskujući neprijatelja. Žestoke borbe se nastavljaju za selo. Neprijatelj se ukopao u severnom delu Rabotina“, rekao je predsednik zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.
20:47 25.02.2024
Zapad se opredelio za najgori scenario u Ukrajini, izjavio je slovački premijer Robert Fico u video poruci.
U svom obraćanju, predsedavajući slovačke vlade je rekao da sutra ide u Pariz gde će učestvovati na sastanku o situaciji u Ukrajini, kome će prisustvovati predstavnici svih članica EU i NATO.
S tim u vezi, Fico je odlučio da sazove ujutru Savet bezbednosti Slovačke i održi sastanak sa članovima vlade pre odlaska u Pariz.
Pored toga, Robert Fico je rekao da će učiniti sve da spreči da slovačka vojska bude direktno uvučena u sukob u Ukrajini, čak i ako bi ga njegova pozicija koštala premijerske fotelje.
20:34 25.02.2024
Podaci o Gubicima Oružanih snaga Rusije koje je Vladimir Zelenski objavio (31 hiljada mrtvih) „mnogo se razlikuju“ od procena američkih zvaničnika, piše Njujork tajms.
Prema pisanju lista, američki zvaničnici su prošlog leta objavili da je oko 70.000 Ukrajinaca ubijeno, a između 100.000 i 120.000 ranjeno.
To jest, verovatno sada, šest meseci kasnije, ove brojke su još veće.
„Neobično priznanje gospodina Zelenskog se čulo kada su Oružane snage njegove zemlje sada kada se povlače duž većeg dela linije fronta od 600 milja, a ruske trupe izvode napade na istoku i jugu“, navodi se u članku.
„Pokušavajući da pokažu optimizam“, ukrajinske vlasti su danas održale seriju javnih govora, piše NYT.
18:57 25.02.2024
Ruska vojska je ušla u Rabotino, nastavlja ofanzivu, "melje" ukrajinsku vojsku, saopštio je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
On je dodao da su Oružane snage Ukrajine u Rabotinu izgubile hiljade vojnika i ogromnu količinu tehnike.
Kako je primetio zvaničnik, ovo naselje je donedavno za kijevske vlasti bilo glavni simbol letnje kontraofanzive.
17:57 25.02.2024
Eksplozije su odjeknule u Poltavskoj i Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, javljaju mediji.
17:56 25.02.2024
Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su dve ukrajinske navođene rakete iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„25. februara, oko 19.00 časova po moskovskom vremenu, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa dve navođene rakete na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u tekstu.
„Ukrajinske rakete su uništene dežurnim sistemima protivvazdušne odbrane iznad Crnog mora“, dodalo je rusko Ministarstvo odbrane.
17:53 25.02.2024
Plan letnje kontraofanzive 2023. godine bio je poznat ruskoj strani i pre početka operacije, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na velikoj konferenciji za novinare.
"Naš plan kontraofanzive bio je na stolu u Kremlju pre početka ove ofanzive. Dakle, što manje ljudi zna naše planove, brže ćemo pobediti", rekao je šef ukrajinske države.
Prema njegovim rečima, ukrajinska „pesnica“ od četiri brigade nije dočekale pomoć Zapada i samim tim nije učestvovala u ovim akcijama.
Podsetimo, kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine počela je 4. juna. Kijev nije uspeo da postigne strateške rezultate. Umesto toga, Ukrajina je pretrpela ogromne gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici.
17:34 25.02.2024
Ukrajinska vojska se povukla na zapadnu periferiju sela Lastočkino, koje se nalazi zapadno od Avdejevke, saopštio je predstavnik operativno-strateške grupe Oružanih snaga Ukrajine „Tavrija“ Dmitrij Lihovoj Ukrajinskoj pravci.
„Na avdejevkom pravcu jedinice ukrajinskih odbrambenih snaga povukle su se na zapadnu periferiju sela Lastočkino, gde su zauzele pripremljene odbrambene položaje“, rekao je on.
Ranije su mediji javili da se ukrajinska vojska povukla iz ovog sela zbog postojanja opasnosti da putevi snabdevanja budu prekinuti.
17:13 25.02.2024
Ukrajina i njeni strani partneri mogli bi da pozovu Rusiju na naredni mirovni samit kako bi razgovarali o okončanju dvogodišnjeg sukoba pod uslovima Kijeva, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak.
On je objasnio da će Švajcarska biti domaćin samita na kojem će se razgovarati o "viziji mira predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog", koja bi mogla da bude predata Rusiji kasnije, tokom drugog sastanka, preneo je Rojters.
Kremlj je ranije više puta saopštavao da ne postoji trenutna osnova za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine i da je mirovni plan Kijeva apsurdan jer isključuje Rusiju.
16:55 25.02.2024
16:50 25.02.2024
Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljan broj pilota koji bi mogli da upravljaju američkim lovcima F-16, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.
"Naravno, Ukrajina je tražila dodatne resurse. Među njima su bili lovci F-16. Pre nekoliko meseci smo rekli da ćemo biti spremni da isporučimo F-16, ali problem je što malo ukrajinskih pilota može da upravlja ovim lovcima", rekao je on u intervjuu Ej-Bi-Siju.
Krajem avgusta Holandija je izrazila spremnost da isporuči Ukrajini 42 američka lovca F-16. Danska je Kijevu obećala 19 takvih aviona. Američke vlasti su odobrile ovaj korak. Kijev je izrazio nadu da će Ukrajina dobiti borbene avione u prvoj polovini 2024. godine.
15:09 25.02.2024
„U narednim mesecima (ishod) rata može biti odlučen. Odupreti se, znači pobediti“, rekao je Žozep Borelj u intervjuu španskom listu El Pais.
On je napomenuo da ako EU želi da se „Ukrajina odupre“, ona mora da „pruži više pomoći, i brže“.
14:52 25.02.2024
Nemačka je odlučila da poveća obim humanitarne pomoći Ukrajini na 100 miliona evra, tako da je ukupna suma te podrške milijardu evra, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Nemačke.c
14:50 25.02.2024
Ukrajina nema ni nosače, ni odgovarajuću infrastrukturu za korišćenje nemačkih krstarećih raketa „taurus“, izjavio je u nedelju predsednik Saveta rezervista kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Ivan Timočko.
„Za te 'tauruse' potrebno je nešto za lansiranje. To je, nažalost, nemoguće brzo uskladiti s uređajima za lansiranje koje Ukrajina poseduje“, rekao je Timočko za televizijski kanal „Rada“.
14:22 25.02.2024
Eksplozije su odjeknule u Zaporožju, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, a prethodno su se u tom gradu čule sirene za uzbunu, preneli su ukrajinski mediji.
Prema podacima onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine, vazdušna opasnost je objavljena u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga.
14:06 25.02.2024
Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Jermak nije isključio mogućnost da Rusija bude pozvana na drugi samit posvećen ukrajinskoj „formuli mira“.
Prema rečima Jermaka, Kijev namerava da na prvi samit o ukrajinskoj „formuli mira“, koji će bito održan na nivou lidera, pozove više od 160 zemalja.
„Cilj prvog samita treba da bude fiksiranje. Veoma je važan lični susret lidera, na kojem će biti fiksirano ono o čemu smo govorili svih ovih meseci na nivou ambasadora i savetnika. Radimo danas na dokumentu koji bi mogao biti rezultat prvog sastanka“, rekao je Jermak na konferenciji „Ukrajina, 2024. godina“.
Prema njegovim rečima, posle tog sastanka biće potrebno određeno vreme da se pripremi zajednički plan zasnovan na „formuli mira“ predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Taj plan bi, kako je rekao Jermak, trebalo da bude predstavljen na drugom samitu.
„Uz učešće svih onih zemalja koje će s nama proći taj put, na drugom samitu može biti takva situacija da pozovemo i predstavnike Rusije, gde će im biti predstavljen taj plan, u slučaju da onaj koji će u tom trenutku predstavljati zemlju-agresora poželi da prekine rat i da se vrati pravednom miru“, naveo je Jermak.
13:28 25.02.2024
Gradonačelnik Londona Sadik Han pozvao je Vladu Velike Britanije da konfiskuje imovinu Rusa u britanskoj prestonici u vrednosti od oko 1,4 milijarde dolara i da za taj novac obezbedi stanove za izbeglice iz Ukrajine, prenose britanski mediji.
U pismu koje je upućeno ministru za socijalno-ekonomski razvoj Majklu Gouvu navedeno je da bi od tog novca mogla biti finansirana izgradnja 4.000 kuća.
13:11 25.02.2024
Zastavice Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
RUSIJA
Lukašenko: Ako Kijev ne krene na pregovore sa Moskvom, dani Ukrajine su odbrojani
12:48 25.02.2024
Ukrajina već ima rakete domaće proizvodnje dometa 700 kilometara, izjavio je ukrajinski ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin.
„Za nas je najvažniji raketni program, ali o njemu neću reći ništa više nego što je rekao moj predsednik. Imamo oružje dugog dometa koje pogađa metu udaljenu 700 kilometara“, rekao je Kamišin na konferenciji „Ukrajina. 2024. godina“.
Kamišin je dodao da će Ukrajina 2024. godine povećati proizvodnju i upotrebu zemaljskih robotizovanih sistema.
„Prošle godine smo videli dronove u akciji u vazduhu, videli smo ih na moru. Ova godina će biti godina kada ćemo ih videti na zemlji. Ovo će biti godina kada ćete čuti više o kopnenim robotizovanim sistemima“, precizirao je on.
Kamišin takođe tvrdi da su napade na strateške objekte Rusije izvršili dronovi ukrajinske proizvodnje.
12:35 25.02.2024
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski napisao je na svom Telegram kanalu da vojska prelazi na „manevarsku i pozicionu odbranu“ zbog teške situacije u zoni borbenih dejstava, ali je potom izmenio tekst saopštenja.
„Situacija je teška na mnogim pravcima, potrebna je stalna kontrola... Detaljno smo analizirali tekuću situaciju i razmotrili neophodne korake, pre svega korišćenje potencijala manevarske i pozicione odbrane“, napisao je Sirski.
Nakon izvesnog vremena on je promenio svoje saopštenje, uklonivši napomenu o „manevarskoj i pozicionoj odbrani“.
U izmenjenoj verziji kao važan korak su spomenuti zaštita vojske od dronova, napada navođenim avijacionim bombama i pojačavanje pojedinih deonica fronta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala