- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Eksplozija granate iznad naselja na severu Libana - Sputnik Srbija

UŽIVO Galant: Izrael će pojačati udare na Hezbolah i u slučaju privremenog prekida vatre u Gazi

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa - 142. dan. Pregovori o primirju u Pojasu Gaze u Parizu – uz učešće predstavnika Mosada, Katara, SAD i Egipta – završeni su prethodnog dana. Izraelski zvaničnici potvrdili su da je nacrt sporazuma o primirju primljen i da će izraelska vlada raspravljati o njegovim tačkama.
Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da je u izraelskim napadima tokom prethodnog dana stradalo najmanje 10 Palestinaca, dok Hamas navodi da su izraelske snage izvele više od 70 napada širom Pojasa Gaze na privatne kuće. Sa druge strane, Izrael je prethodno saopštio da će napasti Rafu ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro.
Posrednici su napravili korak napred ka postizanju dogovora o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i o oslobađanju zatočenih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, javljaju danas izraelski mediji.
SAD, Egipat, Katar i Izrael postigli su razumevanje o "osnovnim konturama" sporazuma o oslobađanju talaca za privremeni prekid vatre u Gazi, izjavio je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven na Si-En-En-u.
Ministar odbrane Joav Galant rekao je da će Izrael pojačati udare na Hezbolah čak i u slučaju potencijalnog privremenog prekida vatre u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:40 25.02.2024
18:57 25.02.2024
Smotrič: Protiv sam sporazuma o taocima prema kojem Hamas dobija više od Izraela
Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je danas da je protiv sporazuma o oslobađanju talaca prema kojem će Hamas dobiti više od Izraela.
Smotrič je rekao na konferenciji u Jerusalimu da bi sledeći dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas trebalo da bude povoljniji za izraelsku stranu kada je reč o broju oslobođenih talaca i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima i trajanju primirja, objavio je Tajms of Izrael.
Smotrič je istakao da će glasati protiv bilo kakvog sporazuma koji bi uključivao nacrt koji je objavljen.
Nakon jednonedeljnog primirja u novembru, Hamas je oslobodio 105 talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika.
Još nisu jasni zahtevi Hamasa u vezi sa brojem zatvorenika za koje zahtevaju oslobađanje u zamenu za taoce u okviru drugog sporazuma, ali se pretpostavlja da je taj broj znatno veći, objavio je Tajms of Izrael.
18:27 25.02.2024
Ministar odbrane Joav Galant rekao je da će Izrael pojačati svoje udare na Hezbolah kao odgovor na svakodnevne napade na severni Izrael, čak i u slučaju potencijalnog privremenog prekida vatre u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.
18:13 25.02.2024
Abas ponovio da se protivi izraelskim planovima za operaciju u Rafi
Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je danas u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Amanu, da se protivi izraelskim planovima za vojnu operaciju u Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, gde se nalazi više od milion Palestinaca.
Većina tih Palestinaca izbegla je u Rafu bežeći od borbi u ostalim delovima enklave, objavili su mediji na arapskom jeziku.
Abas i jordanski kralj su razgovarali o najnovijim dešavanjima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, kao i o naporima da se poveća količina humanitarne pomoći za Palestince u enklavi, posebno za njen severni deo.
U razgovoru je istaknuto da je potrebno da se omogući sloboda veroispovesti za Palestince u džamiji Al-Aksa tokom predstojećeg Ramazana, nakon što je prošle sedmice objavljeno da izraelska vlada razmatra ograničavanje broja ljudi kojima će biti dozvoljen pristup toj lokaciji tokom muslimanskog praznika, objavio je Tajms of Izrael.
17:21 25.02.2024
Bajden nije obavešten o planu Izraela za vojne operacije u Rafi
Predsednik SAD Džozef Bajden nije obavešten o planu Izraela za vojne operacije u Rafi, ali veruje da se životi civila moraju zaštititi, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven u intervjuu za En-Bi-Si njuz.
"Ne verujemo da operacija, velika vojna operacija, treba da se nastavi u Rafi osim ako ne postoji jasan i sprovodljiv plan da se ti civili zaštite, da se prebace na bezbedna mesta, nahrane, obuku i smeste", rekao je Saliven, preneo je Rojters.
Američki predsednik Džozef Bajden u više navrata je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da ne bi trebalo da sprovodi vojnu operaciju u Rafi bez odgovarajućeg izvodljivog plana za zaštitu palestinskih civila.
Izrael je najavio kopnenu invaziju na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u kojem se nalazi više od milion Palestinaca, a međunarodne humanitarne organizacije i pojedini svetski zvaničnici upozoravaju da će to dodatno otežati lošu humanitarnu situaciju za palestinske civile.
16:39 25.02.2024
Saliven: SAD, Egipat, Katar i Izrael postigli razumevanje o konturama sporazuma
SAD, Egipat, Katar i Izrael postigli su razumevanje o "osnovnim konturama" sporazuma o oslobađanju talaca za privremeni prekid vatre u Gazi, izjavio je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven na Si-En-En-u.
O sporazumu se još pregovara, rekao je Saliven, preneo je Rojters.
On je dodao je da će Katar i Egipat morati posredno da razgovaraju sa Hamasom.
16:32 25.02.2024
Netanijahu: Nejasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da još nije jasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati na osnovu tekućih pregovora.
On je u intervjuu za CBS njuz dodao da se sastao sa osobljem kako bi razmotrio dvostruki vojni plan koji uključuje evakuaciju palestinskih civila u Gazi i operaciju uništavanja preostalih bataljona Hamasa, preneo je Rojters.
"Ako postignemo dogovor, stvar će biti malo odložena, ali će se desiti. Ako ne bude dogovora, svejedno ćemo to učiniti", rekao je on za CBS njuz.
16:10 25.02.2024
IDF potvrdio smrt još jednog svog pripadnika
Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su danas smrt svog pripadnika Oza Danijela, koji je ubijen u napadu Hamasa na jugu Izraela, nakon čega je njegovo telo odneto u Pojas Gaze.
Narednik Oz Danijel (19) je služio u 77. bataljonu 7. oklopne brigade, a njegovu smrt je nedavno proglasio glavni rabin na osnovu saznanja i novih obaveštajnih informacija, preneo je Tajms of Izrael.
Prema tvrdnjama izraelskih zvaničnika, u Pojasu Gaze se i dalje nalazi oko 130 talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra.
Smatra se, međutim, da je najmanje 30 njih već preminulo.
15:11 25.02.2024
Humanitarna pomoć biće prebačena direktno u severnu Gazu od sutra ili u narednih nekoliko dana, nakon što je taj potez sinoć odobrio ratni kabinet, prenosi Kanal 12.
Kamioni se trenutno kontrolišu preko prelaza Kerem Šalom na južnom kraju Pojasa na zajedničkoj granici sa Egiptom, prenosi Tajms of Izrael.
14:14 25.02.2024
U Dohi su nastavljeni pregovori za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca i pauziranju borbi u Gazi između „stručnjaka iz Egipta, Katara, Sjedinjenih Država i Izraela“, kao i predstavnika Hamasa, prenose egipatski mediji povezani sa državom.
Izraelska delegacija predvođena šefom Mosada Dejvidom Barneom boravila je tokom vikenda u Parizu i razgovarala o mogućnostima dogovora da se obezbedi privremeni prekid vatre i oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi od 7. oktobra u zamenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael.
Ratni kabinet se u subotu složio da pošalje delegaciju u Katar kako bi nastavila razgovore, javljaju izraelski mediji.
Razgovori su „nastavak onoga o čemu se razgovaralo u Parizu“ i „pratiće ih sastanci u Kairu“, prenosi Al-Kahira, koja je povezana sa egipatskim državnim obaveštajnim službama, navodi Tajms of Izrael.
13:33 25.02.2024
Iran osudio najnovije udare Sjedinjenih Država i Britanije na Jemen
Iran je osudio najnovije udare Sjedinjenih Država i Britanije na Jemen, rekavši da oni žele da "eskaliraju tenzije i krize" u regionu.
Osuda dolazi nakon što su američke i britanske snage juče izvele nove udare na 18 ciljeva Huta u Jemenu, kao odgovor na talas napada na brodove na Crvenom moru, prenosi Tajms of Izrael.
„Sa ovakvim napadima, Amerika i Britanija nastoje da eskaliraju tenzije i krize u regionu i prošire obim rata i nestabilnosti“, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u saopštenju.
12:52 25.02.2024
Borbe Izraelaca i Hamasa traju paralelno sa pregovorima o primirju i taocima
Izraelska vojska i naoružani Palestinci sukobili su se tokom vikenda duž Pojasa Gaze, saopštile su danas obe strane, dok posrednici pokušavaju da dođu do dogovora o prekidu vatre, oslobađanju talaca iz Gaze i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.
Verovatnoća da se dođe do bilo kakvog dogovora je i dalje neizvesna, dok Izrael, paralelno, planira da proširi svoju ofanzivu kako bi uništio Hamas, a ova grupa zahteva trajan prekid skoro petomesečnog rata, navodi Rojters.
Palestinski stanovnici rekli su da su izraelske snage granatirale nekoliko oblasti u enklavi, a tenkovi su ušli u Beit Lahiju.
Izraelski vojnici i Hamas su vodili borbe u sektoru Zejtun u gradu Gaza, na severu, delu koji je osvojen na početku kopnene ofanzive Izraela.
Od subote, najmanje 86 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima, rekli su medicinski zvaničnici.
Izraelska vojska istakla je da su dva vojnika ubijena u južnom delu Gaze, ali i da su njihove snage zarobile ili ubile nekoliko boraca Hamasau Zejtunu i drugim mestima.
12:00 25.02.2024
Sirene za vazdušnu opasnost ponovo se oglašavaju u uglavnom evakuisanim pograničnim gradovima na severu Izraela, uključujući Snir, Ghajar, HaGošrim, Kibuc Dan i Dafnu.
11:18 25.02.2024
Izraelski mediji: Načinjen napredak ka postizanju dogovora o prekidu vatre
Posrednici su napravili korak napred ka postizanju dogovora o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i o oslobađanju zatočenih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, javljaju danas izraelski mediji.
Izraelski ratni kabinet održao je u subotu uveče telefonsku sednicu kako bi razgovarao o predlogu sporazuma sačinjenog u Parizu, u kojem je učestvovao Izrael sa posrednicima iz SAD, Egipta i Katara.
Nekoliko izraelskih medija, citirajući neimenovane izvore, rekli su da je Izrael prećutno odobrio dogovor i da će poslati delegaciju u Katar na dalje razgovore.
Hamas je istakao da još nije uključen u najnoviji predlog, ali se izveštaji medija poklapaju sa ranijim zahtevima grupe za prvu fazu primirja.
Politički lider Hamasa Ismail Hanije boravio je u Kairu prošle nedelje.
Izrael, u međuvremenu, razvija planove za širenje kopnene ofanzive na južni grad Rafu, na granici sa Egiptom, u kojem se nalazi više od polovine populacije te enklave od 2,3 miliona stanovnika.
11:16 25.02.2024
IDF: Četirirakete ispaljene iz Libana, nema povređenih
Četiri rakete su nedavno ispaljene iz Libana na Galileju Pandandle, ali su sletele na otvorena područja, saopštila je izraelska vojska.
Sirene su se oglasile u Kirijat Šmoni i nekoliko obližnjih zajednica. Projektili su pali u blizini Margaliota, a izveštaja o šteti ili povređenima nije bilo.
Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, rekavši da je gađao vojnu bazu u toj oblasti.
07:33 25.02.2024
Naoružani Huti kod Sane u Jemenu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
SVET
Huti gađali američki tanker, SAD i Velika Britanija raketirale glavni grad Jemena
07:33 25.02.2024
Ujedinjene nacije (UN) navode da je oko 2,2 miliona Palestinaca u palestinskoj enklavi na "ivici gladi".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala