Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Udari Srbiju da bi se podvukli moćnima: Mizerna igra Hrvata zbog koje ih ne cene ni na Zapadu

Pratite nas
Hrvatska fiksacija politikom Srbije kao i srpskim društveno-političkim životom ovaj put se pokazala u vidu izjave hrvatskog ministra koji je u hrvatskom „Dnevniku“ nediplomatski i ničim izazvano kritikovao odnos Srbije i Rusije, kao i sveopštu srpsku politiku.
Ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da Srbija mora da odluči na kojoj će stolici sedeti, a da je predsednik Srbije „trabant i satelit Rusije“, kao i to da se „neće dopustiti uticaj Rusa koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana“.
Analitičar Dejan Vuk Stanković ovakav netaktički ispad hrvatskog ministra tumači kao „ništa novo i neočekivano“, dodajući da Hrvati koriste svaku priliku da diskredituju Srbiju i njenu politiku, dok takođe nastoje da iz sve snage pokažu kako pripadaju političkom Zapadu, te da su spremni da za njih obavljaju „najprljavije medijske poslove“.
Time zapravo Hrvati pokušavaju da steknu poen u očima Nemaca, Francuza, Engleza i, pre svega, Amerikanaca. Oni misle da na taj način postaju deo tog prilično oštrog antiruskog diskursa. To nije ništa novo, niti neočekivano, a od njih to treba očekivati i u budućnosti. U krajnjoj liniji, oni su ceo svoj projekat nezavisnosti napravili na diskreditaciji Srbije, na pravljenju veštačkih paralela između Srbije i Rusije i na kvarenju odnosa između njih, izjavio je Stanković za Sputnjik.
On je dodao i to da Hrvatska navodno radi ovakve i slične stvari u svoju korist, dok zapravo sve vreme radi samo u korist štete Srbije. Ipak, dodaje naš sagovornik, njihovi napori ostaju besmisleni, budući da ih „čak ni njihovi zapadni „prijatelji“ nešto naročito ne cene i da ih je u suštini baš briga za Hrvate“.
© AP Photo / Jean-Francois BadiasObraćanje Ursule fon der Lejen u Evropskom parlamentu
Obraćanje Ursule fon der Lejen u Evropskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Obraćanje Ursule fon der Lejen u Evropskom parlamentu

Bravo susjedi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najoštrije je osudio „sramotnu izjavu“ rekavši da se u Hrvatskoj sistematski godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. On je dodao i to da niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da deli lekcije i meša se u unutrašnje stvari Srbije.
Hrvatski ministar nije naučio lekcije iz istorije, pa zaboravlja, ili bi želeo da se zaboravi, da je Hrvatska bila najverniji trabant Austrougarske i nacističke Nemačke, sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koja se borila čak i posle Hitlerovog samoubistva, izjavio je Dačić
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je protestnu notu ambasadi Hrvatske, navodeći da očekuju „da će se visoki zvaničnici Hrvatske u nastupajućem periodu uzdržati od izjava koje predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Republike Srbije, te voditi politiku pomirenja i dobrosusedskih odnosa dve države“. U protestnoj noti takođe stoji i to da ovakve i slične izjave „predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promovisanja mira i stabilnosti u regionu“.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
SRBIJA
Dačić: Hrvati su kao trabanti bili veći nacisti od nacista, mi smo samo sluge Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe se oglasio na društvenim mrežama:
Hrvatski ministar ne samo da se brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije, već po običaju laže i vređa srpski narod i preti građanima Srbije. Grlić-Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, možda i vartburg, možda i fića, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlić-Radmana ne može reći. Da ne idem daleko u prošlost, bilo bi suviše bolno, napisao je Vučić.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
SRBIJA
Vučić: Nikad nisam bio ničiji potrčko, što se za Grlić-Radmana ne može reći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala