- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Belorusiji počeli izbori za poslanike Donjeg doma parlamenta

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaGlasanje u Belorusiji
Glasanje u Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Pratite nas
U Belorusiji se održavaju izbori za poslanike donjeg doma parlamenta i lokalnih veća. Takođe je prvi put uveden jedinstven dan glasanja. Uvođenje ovog formata glasanja predviđeno je ažuriranim ustavom Belorusije, usvojenim na referendumu u februaru 2022. godine.
Planirano je da se na izborima izabere 12.514 poslanika lokalnih veća i 110 poslanika Donjeg doma parlamenta na pet godina.
Poslanici se biraju većinskim sistemom, u jednomandatnim izbornim jedinicama, direktno od građana. Istovremeno, u Belorusiji je ukinut prag izlaznosti birača za priznavanje izbora važećim za donji dom parlamenta.
Trenutno, nakon završetka procesa preregistracije 2023. godine, u uslovima novog zakonodavstva, u zemlji deluju četiri stranke – „Bela Rus” (osnovana prošle godine), Republikanska partija rada i pravde, Komunistička i Liberalno-demokratska partija.
Prema rečima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, prilikom preregistracije partijsko polje je očišćeno od dekorativnih i destruktivnih udruženja.
Pravo glasanja u Belorusiji ima više od 6,9 miliona stanovnika, uključujući više od 95 hiljada građana Ruske Federacije sa stalnim prebivalištem u ovoj zemlji.
Biračka mesta u zemlji otvorena su od 8 do 20 časova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala