- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Riši Sunak pozvao na konfiskovanje ruske imovine

© AP Photo / Kirsty WigglesworthBritanski premijer Riši Sunak
Britanski premijer Riši Sunak - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Pratite nas
Britanski premijer Riši Sunak pozvao je partnerske zemlje da budu hrabrije u konfiskovanju zamrznute ruske imovine.
„Moramo biti hrabriji u pogađanju ruske ekonomije… i moramo biti hrabriji u konfiskovanju zamrznute ruske imovine. To počinje uzimanjem milijardi u vidu kamata koje ova sredstva donose i njihovim slanjem u Ukrajinu. A onda, zajedno sa G7, moramo da pronađemo legalne načine da sami zaplenimo imovinu i pošaljemo je u Ukrajinu“, napisao je premijer u svom članku za list „Tajms“.
Sunak tvrdi da Ukrajini i dalje treba više dalekometnog oružja, dronova i municije i drugih oblika pomoći. Osim toga, pozvao je Sjedinjene Američke Države da nastave da pružaju finansijsku i vojnu podršku Ukrajini.
U članku se precizira da se prošlog meseca britanski ministar investicija Dominik Džonson sastao sa zamenikom američkog ministra finansija Volijem Adejemom kako bi razgovarao o zapleni zamrznute ruske imovine, ali je naglasio da se to mora uraditi u skladu sa međunarodnim pravom.
U subotu su lideri zemalja G7 saopštili da ruska suverena imovina neće biti odmrznuta dok Moskva ne isplati „kompenzaciju“ Kijevu.
Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije „Euroclear“ – jedne od najvećih svetskih sistema kliring sistema. Lideri EU su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali predlog od EK još uvek nije dobijen. U Kremlju su saopštili da bi donošenje takvih odluka „predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.
Pogledajte i:
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije i kula Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2024
RUSIJA
Rusija upozorava: Profitere od krađe ruske imovine čeka odmazda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala