Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pobeda posle apela Sputnjika: Talentovana Srpkinja iz kosovske enklave dobila klavir

© Foto : Sputnjiku ustupila Andrijana StajićAndrijana pored svog novog, prvog profesionalnog instrumenta
Andrijana pored svog novog, prvog profesionalnog instrumenta - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Pratite nas
Andrijani Stajić iz Gornjeg Makreša, koja je stigla do Muzičke akademije u Nišu svirajući na sinitsajzeru, ispunila se najveća želja - dobila je klavir. Zahvaljujući ljudima koji su njen apel čuli i preko Sputnjika, mlada talentovana umetnica iz enklave na Kosovu i Metohiji, posle više od decenije improvizacije, dobila je vetar u leđa za nove pobede.
Nakon što je i prvi semestar na Fakultetu muzičkih umetnosti završila vežbajući na neadekvatnom instrumentu, ova talentovana devojka sa Kosova i Metohije konačno ima svoj instrument, klavir, onaj koji je oduvek želela, koji joj je neophodan za dalje školovanje.
Nagrađivana pijanistkinja je bez klavira prošla trnovit put u poslednjih 11 godina, putovala iz svog malog sela u okolini Novog Brda do osnovne, a kasnije i srednje muzičke škole "Stevan Hristić" u selo Stanišor.
Andrijana je odustala od studiranja u Beogradu, njen brat je već tamo na fakultetu, smatrala je da će odlaskom u Niš troškovi biti manji, što je važno, jer samo jedan od roditelja ima posao.

Nagrađeni trud, rad i vera

Iako je kod kuće sve vreme vežbala na polovnoj klavijaturi, sinitsajzeru, nizala je uspehe. Od sada će se za ispite i nastupe spremati na profesionlnom insturmentu, Kavai K-200 pianinu koji je dobila zahvaljujući dobrim ljudima koji su nagradili njen trud i veru da se sve može postići vrednim radom.

"Dugujem veliku zahvalnost svim ljudima velikog srca, koji su omogućili da se moja želja ostvari. Hvala svima koji su mi pomogli. Učiniću sve da opravdam njihovo poverenje i ovaj divan gest vratim najlepšim, muzikom. Zaista verujem da budućnost pripada onima koji veruju u svoje snove, zato nikada ne odustajte od njih", kaže presrećna studentkinja u razgovoru za Sputnjik.

© Foto : Sputnjiku ustupila Andrijana StajićKavai K-200 pianino, kalavir koji je želela, koji joj je neophodan, koštao je 5500 evra
Kavai K-200 pianino, kalavir koji je želela, koji joj je neophodan, koštao je 5500 evra - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Kavai K-200 pianino, kalavir koji je želela, koji joj je neophodan, koštao je 5500 evra

Podrška mladima na Kosovu i Metohiji

U Humanitarnoj organizaciji Kosovsko Pomoravlje, koja je organizovala akciju prikupljanja novca za Andrijanin klavir, kažu da je mladima sa Kosova i Metohije mnogo važna podrška u obrazovanju kako bi hrabro sledili svoje želje.
"Zahvaljujući donacijama prikupili smo 5500 evra za novi pijanino koji je našoj Andrijani bio potreban za dalje školovanje. Mogućnosti za mlade, posebno studente, na Kosovu i Metohiji drastično su sužene u odnosu na ostatak zemlje. Zbog toga se trudimo da čujemo njihov glas i rešimo neke od problema, kako bismo ih motivisali da ne odustaju, ali i da ostanu u svojoj zemlji", kaže Marija Vasić iz ove organizacije.
Ona podseća da je mlada pijanistkinja i njihov stipendista. Zahvaljujući stipendiji Andrijana je u Nišu iznajmila mali stan u kome može da vežba, što u studentskom domu nije bilo moguće. Vasićeva poziva sve koji su u mogućnosti da se jave kako bi pomogli talentovane đake i studente sa Kosova i Metohije.
Andrijana Stajić  - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
MOJA PRIČA
I ovo čudo je moguće ako si Srpkinja iz enklave na Kosovu: Šta bi tek bilo da ima klavir
Pogedajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala