- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Bombarderi britanske avijacije poleću u napad na Hute u Jemenu - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD uništile sedam protivbrodskih krstarećih raketa jemenskih Huta

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa - 141. dan. Pregovori o primirju u Pojasu Gaze počeli su u Parizu pojedinačnim sastancima predstavnika Mosada, Katara, SAD i Egipta. Američka komanda saopštila da se u Crvenom moru pojavila naftna mrlja duga 25 kilometra. Intenzivirane borbe u Kan Junisu.
Pojačani su napori da se prekine vatra u Gazi, u nadi da će zaustaviti izraelski napad na grad Rafa, gde se trenutno nalazi više od milion i po raseljenih Palestinaca.
Izrael je prethodno saopštio da će napasti taj grad ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro, a Vašington je upozorio svog bliskoistočnog saveznika da bi takav potez doveo do velikog broja civilnih žrtava. Prethodno su na razgovoru bili predstavnici Hamasa, koji čekaju odgovor Izraela.
Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da su 92 osobe ubijene u enklavi u protekla 24 sata, čime je broj Palestinaca koji su stradali u ratu od oktobra porastao na 29.606, prenosi Tajms of Izrael.
Tokom sastanka u Parizu između predstavnika SAD, Izraela, Egipta i Katara dogovoren je novi i ažuriran nacrt sporazuma o oslobađanju izraelskih talaca koje palestinski Hamas drži u Pojasu Gaze, javlja Džeruzalem post pozivajući se na dva izvora upoznata sa sadržajem razgovora o primirju.
Američke snage uništile su sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa jemenskih Huta, koje je ta grupa planirala da lansira na ciljeve u Crvenom moru, saopštila je danas američka Centralna komanda (CENTKOM).
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:49 24.02.2024
20:48 24.02.2024
18:41 24.02.2024
Borelj: Izjava Smotriča o izgradnji još 3.300 kuća na Zapadnoj obali zapaljiva i opasna
Najava izraelskog ministra Bezalela Smotriča da će biti izgrađeno 3.300 novih jedinica u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali je zapaljiva i opasna, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.
"Naselja čine Izraelce i Palestince manje bezbednim, podstiču tenzije, ometaju mirovne napore i predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava", napisao je Borelj na platformi X.
Izrael planira da izgradi više od 3.300 novih domova u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali kao odgovor na smrtonosni palestinski napad, rekao je Smotrič u četvrtak kasno uveče, nakon što su tri palestinska naoružana napadača otvorila vatru na automobile u blizini naselja Male Adumim, ubivši jednog Izraelca i ranivši petoricu.
18:22 24.02.2024
Ministri ratnog kabineta Izraela večeras će glasati telefonom o tome da li će podržati nacrt pariskog plana „taoci za primirje“, izvestio je Kanal 12.
Kako se navodi, novi sporazum predviđa u prvoj fazi oslobađanje oko 40 talaca (žene, starije osobe i bolesni taoci) u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika i primirje u borbama od nekih 6 nedelja. Broj palestinskih zatvorenika nije finalizovan, prenosi Tajms of Izrael.
Ovi detalji se u velikoj meri poklapaju sa ranijim izveštajima iz drugih izvora.
U TV izveštaju se navodi da će biti predviđeni dalji razgovori o oslobađanju dodatnih talaca, kao i da je cilj da prva faza bude sprovedena do početka Ramazana.
18:16 24.02.2024
Kac: UN sarađuju sa teroristima
Ujedinjene nacije "sarađuju sa teroristima Hamasa" i ignorišu zločine počinjene nad Izraelcima, rekao je ministar spoljnih poslova Izrael Kac nakon što je grupa eksperata UN pozvala na embargo na oružje Izraelu.
„Od masakra 7. oktobra UN su sarađivale sa teroristima Hamasa i pokušavaju da potkopaju pravo Izraela da brani sebe i svoje građane“, navodi on u saopštenju u kojem osuđuje taj potez, prenosi Tajms of Izrael.
16:13 24.02.2024
SAD uništile sedam protivbrodskih krstarećih raketa jemenskih Huta
Američke snage uništile su sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa jemenskih Huta, koje je ta grupa planirala da lansira na ciljeve u Crvenom moru, saopštila je danas američka Centralna komanda (CENTKOM).
U objavi na platformi X CENTKOM dodaje da su te rakete identifikovane u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti i da je utvrđeno da predstavljaju neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu.
Kako tvrdi CENTKOM, ove akcije će zaštititi slobodu plovidbe i učiniti međunarodne vode sigurnijim za američku mornaricu i trgovačka plovila.
Lider jemenskih Huta Abdul Malik Al-Hutii saopštio je u petak da ova grupa neće odustati od napada na brodove u Crvenom moru i najavio je uvođenje novog naoružanja koje će se koristiti u napadima na plovila.
Huti su u novembru počeli da napadaju brodove u Crvenom moru zbog, kako su naveli, napada Izraela na Pojas Gaze.
15:58 24.02.2024
Grupa eksperata Ujedinjenih nacija pozvala je na uvođenje embarga na uvoz oružja Izraelu, ocenjujući da bi bilo koji transfer municije u Izrael, koja bi se potom koristila u ratu u Gazi, najverovatnije značila kršenje humanitarnog prava.
U izjavi objavljenoj u petak, eksperti UN navode da sve zemlje imaju odgovornost da ne prodaju oružje "s obzirom na činjenice ili ranije obrasce ponašanja, jer će se koristiti da se krši međunarodnog pravo".
Ističu da zbog toga izvoz oružja Izraelu "mora prestati odmah".
Tajms of Izrael navodi da se u izjavi takođe pozdravlja odluka holandskog suda od 12. februara u kojem se zabranjuje vladi Holandije da isporučuje Izraelu delove aviona F-35, jer ih koristi u Gazi.
Među ekspertima koji su podržali izjavu su specijalni izvestilac za palestinske teritorije Frančeska Albaneze, kojoj je zabranjeno da uđe u Izrael ranije ovog meseca zbog, kako Tel Aviv smatra, "očiglednog pravdanja Hamasovog masakra od 7. oktobra".
15:47 24.02.2024
Izraelski mediji: Delegacija se vraća iz Pariza sa umerenim optimizmom
Izraelska delegacija se vraća sa razgovora u Parizu o primirju sa umerenim optimizmom da se može postići dogovor da se privremeno obustave borbe sa Hamasom u Pojasu Gaze i da se izraelski i strani taoci oslobode, javljaju izraelski mediji pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.
Zvaničnik, čiju izjavu prenosi više jevrejskih portala, kaže da je sa Hamasom postignut "nacrt sporazuma" o privremenom prekidu vatre u Gazi, preneo je Tajms of Izrael.
"Bilo je dobrih razgovora, postoji značajan napredak. Imamo osnovu na kojoj ćemo izgraditi plan i pregovore", citira Kanal 12 zvaničnika.
Izvor kaže da će nacrt prvo biti predstavljen ratnoj vladi na odobrenje, a potom i ostatku vlade.
List Mariv preneo da će se ratni kabinet sastati večeras kako bi čuo novosti iz Pariza.
Naredna faza razgovora, prema izvoru, biće fokusirana na centralno pitanje koje taoce drže grupe u Gazi i koji palestinski zatvorenici će biti oslobođeni u okviru primirja, kao i specifičnosti trajanja primirja.
15:41 24.02.2024
Hamas upozorio Izrael da ne zabranjuje muslimanima posetu Al Aksi tokom ramazana
Palestinski Hamas izdao je danas upozorenje Izraelu da će uslediti "eksplozija gneva" ukoliko se muslimanima zabrani pristup džamiji Al-Aksa u Jerusalimu tokom ramazana, koji se ove godine obeležava u periodu od 11. marta do 9. aprila.
"Neka naš neprijatelj čuje da naše duše ključaju. Naš gnev je trenutan, a eksplozija će naići ukoliko bude bilo kakvih zabrana muslimanima da uđu u Al Aksu tokom ramazana", naveo je Hamas u saopštenju, preneo je Džeruzalem post.
Prošle nedelje, jerusalimski list je izvestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da će poseta Palestinaca sa Zapadne obale Hramovnoj gori biti zabranjena osobama starijim od 60 i mlađim od 10 godina.
Moguće restrikcije izraelskim muslimanima se takođe razmatraju.
15:06 24.02.2024
Lula: Izrael sprovodi genocid nad Palestincima
Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da Izrael sprovodi genocid nad Palestincima.
Lula je napisao na platformi X da se neće odreći svog "dostojanstva radi laži", očigledno misleći na pozive da povuče komentare o poređenju izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze sa nacističkim holokaustom, preneo je AP.
"Ono što izraelska vlada sprovodi nije rat, to je genocid. Ubijaju se žene i deca", naveo je Lula koji je pre nedelju dana uporedio izraelsku vojnu ofanzivu na Pojas Gaze sa nacističkim holokaustom.
Kao odgovor na te Luline komentare, Izrael ga je proglasio personom non grata, pozvao brazilskog ambasadora na razgovor i zatražio izvinjenje.
Izrael se žestoko suprotstavlja tvrdnjama o genocidu u Pojasu Gaze, navodeći da je cilj izraelske operacije uništavanje Hamasa, a ne palestinskog naroda.
14:22 24.02.2024
Kirbi: Palestinci treba da imaju glas kroz Palestinsku upravu u Gazi
Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi saopštio je danas da je stav Vašingtona da Palestinci u Gazi treba da imaju glas kroz revitalizovanu Palestinsku upravu.
On je rekao da je Vašington bio "dosledno jasan sa izraelskim kolegama" o tome šta je potrebno u posleratnoj Gazi, dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu predstavio svoj plan ratnom kabinetu i kasnije ga objavio javnosti.
Kirbi je rekao i da SAD ne veruju "u smanjenje veličine Gaze" i da ne žele da vide bilo kakvo prisilno raseljavanje Palestinaca izvan Gaze, prenosi AP.
Naglasio je i da je stav Vašingtona da ne žele da se Gazom "dominira, vlada ili upravlja preko Hamasa"
Netanijahu je u četvrtak predstavio članovima ratnog kabineta plan za Pojas Gaze, prema kojem je cilj da se umesto Hamasa postave "lokalni zvaničnici koji nisu povezani sa terorizmom da upravljaju službama u enklavi“, objavila je Netanijahuova kancelarija.
13:50 24.02.2024
Mediji: U Parizu dogovoren novi nacrt sporazuma o oslobođenju talaca u Gazi
Tokom sastanka u Parizu između predstavnika SAD, Izraela, Egipta i Katara dogovoren je novi i ažuriran nacrt sporazuma o oslobađanju izraelskih talaca koje palestinski Hamas drži u Pojasu Gaze, javlja Džeruzalem post pozivajući se na dva izvora upoznata sa sadržajem razgovora o primirju.
Izvori su naveli da bi napredak koji je postignut mogao da omogući prelazak na pregovore o detaljima sporazuma, kao što su broj i identitet zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu, prenosi list.
Dodali su da izraelski ratni kabinet sada očekuje da dobije informacije od pregovaračkog tima i odluči o daljim koracima, što bi se moglo dogoditi već večeras.
Jedan od izvora je naglasio da napredak ka detaljnijim pregovorima zavisi od sposobnosti posrednika da primoraju Hamas da pristane na novi okvir uspostavljen na sastanku u Parizu.
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je u petak rekao da odluka o slanju delegacije na pregovore u Pariz ima za cilj da pruži priliku da se pregovara o oslobađanju otetih.
13:04 24.02.2024
Zvuči upozorenja o infiltraciji dronova u zajednicama na severnoj granici Izraela
Sirene koje upozoravaju na sumnju na infiltraciju dronova oglašavaju se u Gornjoj Galileji, blizu granice sa Libanom.

Upozorenja su aktivirana u uglavnom evakuisanim zajednicama Dišon, Dalton, Iftač, Malkija, Alma, Rehanija i Ramot Naftali, prenosi Tajms of Izrael.
11:11 24.02.2024
Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da su 92 osobe ubijene u enklavi u protekla 24 sata, čime je broj Palestinaca koji su stradali u ratu od oktobra porastao na 29.606, prenosi Tajms of Izrael.
10:46 24.02.2024
IDF: Intezivirane borbe u Kan Junisu
IDF je saopštio da su mnogi Hamasovi operativci ubijeni tokom intenzivnih borbi u Kan Junisu i u velikoj operaciji u naselju Zeitoun u gradu Gazi.
U Zeitounu je uočena ćelija Hamasa koja je planira da ispali protivtenkovske projektile, nakon čega je neutralisana iz vazduha.
Izraelski vojnici su takođe zaplenili i veliku količinu Hamasovog oružja.
08:05 24.02.2024
Američka vojska: Uništeno sedam raketa jemenskih Huta
Američka vojska saopštila je da je uništila sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa koje su jemenski pobunjenici Huti spremili da lansiraju na ciljeve u Crvenom moru.
Centralna komanda američke vojske u petak je saopštila da je napad Huta na teretni brod Rubimar u nedelju prouzrokovao značajnu štetu na brodu i naftnu mrlju od 29 kilometara.
Teretni brod Rubimar koji je plovio pod zastavom Belizea, oštećen je kada su na njega ispaljene dve rakete iz Jemena, a posada je uspela da se evakuiše, dok plovilu preti opasnost da potone.
Rubimar je prevozio preko 41.000 tona đubriva kada je napadnut.
07:51 24.02.2024
Somalijska policija u patroli  - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
SVET
Naftna mrlja duga oko 29 kilometara pojavila se u Crvenom moru
07:51 24.02.2024
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio je ratnom kabinetu plan za posleratnu Gazu.
Palestinske vlasti ga odbacuju nazvavši to "planom za produženi genocid".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala