- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švajcarci razotkrili: Postoji oko deset mirovnih planova za Ukrajinu - neki su tajni

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaFederalni dvorac (Parlament) u Bernu
Federalni dvorac (Parlament) u Bernu - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
Pratite nas
U svetu postoji oko deset mirovnih planova za rešavanje situacije u Ukrajini, od kojih su šest ili sedam javni, a ostali su tajni, izjavio je ministar inostranih poslova Švajcarske Ignacio Kasis.
„Ukupno postoji oko deset mirovnih planova. Mi, naravno, govorimo o mirovnom planu Vladimira Zelenskog koji se sastoji od deset tačaka, ali tu postoji šest ili sedam planova koji su javni, a drugi su još uvek tajni“, rekao je on.
Kasis je dodao da je cilj mirovnog samita o Ukrajini, koji Švajcarska želi da organizuje, da se pruži mogućnost da se izlože sve ideje, analiziraju, nađu zajednički imenitelji, kako bi se korak po korak došlo do mira.
„Sjedinjene Američke Države su neophodne i zainteresovane da učestvuju. Potrebno je da se razmisli kako da se njihovo učešće usaglasi sa unutrašnjom politikom, s obzirom na to da su u novembru predsednički izbori. Učešće BRIKS-a bi bio veliki plus, jer konferencija na kojoj učestvuje samo Zapad ne bi izazvala veliko interesovanje. Mi ćemo organizovati konferenciju samo ako uspemo da obuhvatimo sve“, pojasnio je diplomata i, pritom, nije izdvojio Rusiju u kontekstu BRIKS-a.
Predsednik Švajcarske Viola Amherd ranije je saopštila da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio da se organizuje mirovni samit o Ukrajini. Kako je tada rekao šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Ermak, Kijev želi da organizuje samit kako bi dobio odobrenje za „mirovnu formulu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog“. Ministar inostranih poslova Švajcarske Ignacio Kasis je ranije naglasio da je održavanje samita bez Rusije nemoguće.
Pogledajte i:
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Samit o Ukrajini na čekanju: Nedovoljan broj zainteresovanih svetskih lidera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala