- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Iz Amerike cure poverljive informacije iz razgovora o svemiru

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPoletanje rakete "Sojuz 2.1b" sa automatskom stanicom "Luna 25"
Poletanje rakete Sojuz 2.1b sa automatskom stanicom Luna 25 - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
Pratite nas
Kontakt Rusije i Sjedinjenih Američkih Država po pitanju optužbi Vašingtona da Moskva planira da u svemir, navodno, rasporedi nuklearno oružje protiv satelita, pokazale su se neproduktivnim, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Kao što je u poslednje vreme više puta naglašeno i kako je rekao predsednik Rusije, mi nemamo takve namere. Amerikanci sa takvim izjavama imaju jedan cilj, a to je demonizacija Rusije. To je razlog što je kontakt sa njima potpuno neproduktivan po ovom pitanju“, rekao je on.
Podsetio je i na činjenicu da Amerikanci stalno dozvoljavaju „curenje informacija“, koje su Rusija i SAD okarakterisale kao poverljive i osudio takvo ponašanje.
Naveo je da SAD nisu iznele nikakve dokaze, optužujući Rusiju za planove na temu raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru. Prema njegovim rečima, Amerikanci koriste ovu temu u propagandne svrhe i to je uobičajeno za Vašington. Rjabkov je naglasio da su razumni predstavnici međunarodne zajednice to odavno shvatili i da takve američke optužbe ne shvataju ozbiljno.
Osim toga, on je naveo da nije praktično razmeštanje nuklearno oružje u svemiru, jer je to neodgovarajuće okruženje za njegovo raspoređivanje.
Naglasio je da Rusija čeka promenu američke politike kako bi obnovila kontakte o strateškoj stabilnosti i dodao da Rusija ne razmatra mogućnost izlaska iz Sporazuma o svemiru iz 1967. godine. Podsetio je da je to jedna od ključnih komponenti za regulisanje te sfere.
Rjabkov je naveo da Moskva vidi da Amerika pripisuje Rusiji neke namere u svemiru koje ne postoje, a u isto vreme SAD žele da u kosmosu dođu do prednosti, uključujući i prednost u oblasti naoružanja.
Pogledajte i:
Balističke rakete Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
RUSIJA
Putin: Rusija kategorički protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala