- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

FEST i pozitivna geografija – dobro koje dugo traje | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
Pratite nas
Kakva se muzika stvara posle četiri decenije izuzetne karijere, kako izgleda vraćanje na početke i album „Pozitivna geografija“, saznajemo od Momčila Bajagića Bajage koji sa „Instruktorima“ slavi veliki jubilej – 40 godina rada.
Kako se posle avanture sa HBO odmah usmerio na drugi deo planete – dobro znanu Rusiju ali i na Kinu, gde počinje snimanje rusko-kineskog filma „Crvena svila“ otkriva jedan od najpopularnijih srpskih glumaca Miloš Biković, dobitnik nagrade „Tatjana Lukjanova“ za višegodišnji umetnički doprinos pozorišnom životu u Srbiji.
Od čega je u drugoj polovini 20. veka zavisio status srpskog pisca, kako su se – tamo gde nije bilo kulture dijaloga –izmešali politika, estetika i moral, da li je borba mišljenja kroz javni dijalog bila samo varka a pobednik unapred poznat, gde je u svemu tome mesto „polemici veka“ izazvanoj objavljivanjem Kišove „Grobnice za Borisa Davidoviča“, da li smo dužni da sa današnje distance u novom svetlu sagledamo književne opuse Danila Kiša i Branimira Šćepanovića koji su nastali kao rezultat traganja za novim oblicima pripovedanja ali i kao rezultat složenih ideoloških pomeranja u kulturi – pitanja su koja otvara nedavno objavljena studija „Književnost između politike i kulture“ o kojoj razgovaramo sa njenom autorkom, književnom kritičarkom Vesnom Trijić.
Šta ćemo premijerno gledati na ovogodišnjem FEST-u, zbog čega i posle više od pola veka s razlogom govorimo o festivalu festivala, koje su društveno aktuelne teme našle svoj umetnički izraz, čak i inspirisale posebne programe Festa – za „Orbitu kulture“ objašnjava Jugoslav Pantelić, umetnički direktor i selektor.
Kako izgleda kada glumac stane iza kamere, inspirisan ličnom pričom ali i sudbinama žena koje su mu bile uzori, koje važne teme bi voleo da otvori savremeni srpski film, čemu su ga naučili Puriša Đorđević i Mira Banjac, ali i Lijam Nisom i Lik Beson – za Sputnjik otkriva Radivoje Raša Bukvić, čiji će kratki film „Još jedan dan“ biti prikazan na otvaranju Festa.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
FEST i pozitivna geografija – dobro koje dugo traje | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala