Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ocene, ali za profesore – još jedna kap u čaši urušavanja njihovog autoriteta

© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICĐaci sa učiteljicom
Đaci sa učiteljicom - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
Pratite nas
Odredba novog pravilnika o ocenjivanju učenika po kojoj bi roditelji trebalo da daju ocene rada nastavnika samo je još jedna kap u čaši urušavanja autoriteta prosvetnih radnika, smatra publicista dr Vladimir Dimitrijević, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Čačku.
U školama u Srbiji je od četvrtka je na snazi Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja kojim je predviđeno formiranje timova za krizne situacije i suspenzija nasilnih učenika, ali i odredba da roditelji ocenjuju rad nastavnika. Tim povodom oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić s pozivom da se odluka preispita, navodeći da ne treba da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole.
Vučić je istakao da su nastavnici ti u koje moramo da imamo najveće poverenje i da su roditelji tu da pomognu, a ne da odlučuju umesto nastavnika.

Urušavanje školskog sistema – globalizmu ne treba obrazova čovek

Čak i da apel predsednika bude prihvaćen, kaže Dimitrijević za Sputnjik, situacija u prosveti se neće značajno promeniti jer je autoritet prosvetnih radnika već potpuno urušen.
Uz to, profesori su najkontrolisanija populacija u čitavoj Srbiji jer ih kontroliše nekoliko instanci i stalno su podvrgnuti različitim metodama nadzora i provere njihovog kvaliteta, obrazlaže Dimitrijević.
„Ova odrednica u novom pravilniku je čak bolja nego što je bila i odnosi se na osnovne škole. Jer u osnovnoj i srednjoj školi do nedavno je anonimno roditelj mogao da prijavi profesora i da traži da se preispita njegov rad. Sada se traži da polovina roditelja u odeljenju i to javno može da zatraži proveru kvaliteta rada profesora. Gledajući iz perspektive dosadašnjeg pravilnika, ovo je bolja odrednica, koliko god to čudno zvučalo. A vi sad zamislite u kakvom smo mi stanju kad se nalazimo pod neprestanim nadzorom u zemlji u kojoj skoro niko ništa ne nadzire. Dublji cilj je urušavanje školskog sistema jer globalizmu ne treba obrazovan čovek.“

Profesori bez prava na slobodnu procenu

Kad se autoritet profesora uruši i ako oni kad rade s đacima nemaju pravo na svoju slobodnu procenu, onda je sve tu gotovo, upozorava Dimitrijević.
To ne znači da profesor ima pravo na samovolju jer uvek moraju postojati zakonski mehanizmi za provere kvaliteta rada prosvetnih radnika, ali ovo što se sada dešava je ogromno urušavanje autoriteta prosvetnih radnika, smatra Dimitrijević.
„Ljudi poput Miše Đurkovića i ostalih naših uglednih stručnjaka upozoravali su da će nasilje eskalirati i mi smo prošle godine imali krvavo ubistvo u školi 'Vladislav Ribnikar'. Govorili su - nemojte dozvoliti da se dešava to što se dešava, da se profesori napadaju i izvrgavaju ruglu, da se školski sistem svodi na puko prepričavanje bespotrebnog gradiva, nemojte uvećavati bespotrebna znanja, vratimo školu njenim izvorima, pokušajmo da napravimo zajedništvo između roditelja i profesora kako je nekad vladalo kad je vaspitanje u pitanju. To naravno niko nije slušao tako da mi sada prisustvujemo raspadu sistema.“

Kozmetičke promene

Bez obzira što je novi pravilnik bolji od prethodnog i što bi se posle Vučićevog upozorenja mogao dodatno poboljšati, Dimitrijević smatra da to nije naznaka boljih dana za srpsku prosvetu.
Jer niko se, kaže, ne bavi suštinskim pitanjima propadanja školskog sistemaškolama koje se sve više svode na vrtić i „bave čuvanjem dece i pokušajem da se ona sklone sa ulice“. Osim toga, škola u kojoj profesor sa 30 godina staža ima platu koja je skoro ispod republičkog proseka, nije škola koja ima autoritet.
„Kada se škola i zdravstvo kao ključni stubovi jednog društva vrate u prave i potrebne granice za funkcionisanje srpskog društva i države, onda ćemo jasno videti da se situacija popravila. Do tada će sve biti kozmetika“, zaključio je Dimitrijević.
škola - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
DRUŠTVO
Da li ste za to da roditelji ocenjuju nastavnike?
Pogledajte i:
Škola – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
SRBIJA
Američki model decenijama urušava srpsko školstvo – kako se osloboditi „poslušnih robova“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala