- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

G7: Ruski aktivi ostaće zamrznuti sve dok Rusija ne plati za štetu pričinjenu Ukrajini

© AFP 2023 / HANNES P ALBERTLogo grupe G7
Logo grupe G7 - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2024
Pratite nas
Grupa sedam saopštila je da će ruski aktivi ostati zamrznuti sve dok Rusija ne plati za štetu pričinjenu Ukrajini.
Kako se navodi u zajedničkom saopštenju lidera G7 posle on-lajn sastanka pod rukovodstvom italijanskog premijera Džordže Meloni iz Kijeva navodi se da zemlje-članice nameravaju da nateraju Rusiju da kompenzuje gubitke Ukrajini iz zamrznutih sredstava i svojim vladama su naložile da izrade mere kako bi se to i realizovalo.
„Odlučni smo da osiguramo punu odgovornost i podržavamo Ukrajinu u tome da dobije kompenzaciju za gubitke i štetu usled agresije Rusije. Potvrđujemo da će ruski aktivi pod našim jurisdikcijama, u skladu sa našim pravnim sistemima, ostati zamrznuti sve dok Rusija ne plati za štetu pričinjenu Ukrajini“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se navodi i da zemlje G7 nameravaju da pooštre ograničenja cena ruske naftu i da ograniče prihode Rusije od prodaje energenata.
Lideri su u zajedničkom saopštenju naveli i da nastavljaju da podržavju tzv. formulu mira za koju se zalaže Kijev i da se obavezuju na podršku Ukrajini dokle god to bude potrebno.
Takođe će pojačati sankcioni pritisak na Rusiju i protiv kompanija iz drugih država koje budu pomagale da se zaobiđu sankcije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala