Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Protest zdravstvenih radnika u Gračanici: Ugrožena nam je egzistencija, pogođeni i pacijenti /video/

© Foto : Snimak sa ekrana/ Telegram/ Sputnjik SrbijaProtest zdravstvenih radnika ispred Pošte u Gračanici
Protest zdravstvenih radnika ispred Pošte u Gračanici - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Zdravstveni radnici sa teritorije opštine Gračanica okupili su se danas ispred pošte u tom mestu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što, usled odluke tzv. centralne banke Kosova, nisu u mogućnosti da podignu svoje plate.
Doktor Dalibor Stojanović izjavio je da pored toga što radnici ne mogu da podignu svoj zarađeni novac, čitava ova situacija dovodi u opasnost i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.
„Mi smo do 1. februara na ovom mestu primali plate. Zbog odluke tzv kosovskih vlasti primorani smo da za svoje plate idemo do najbliže ekspoziture Komercijalne banke u Kuršumliji. To je za većinu nas dodatno maltretiranje i dodatni trošak. Sada ćemo morati da prelazimo 80 kilometara u jednom pravcu da podižemo svoju platu koju smo zaradili radeći svoj posao kao zdravstveni radnici“, rekao je Stojanović novinarima.
Pedijatar Doma zdravlja u Ugljaru Zorica Jovanić istakla je da ove apele niko ne čuje, što je prema njenim rečima, perfidna i suptilna igra „velikih“.
„Mi smo mali i ne možemo ništa, ali hajde da sednemo i da se dogovorimo šta treba uraditi da bi smo živeli u miru jedni pored drugih ako ne možemo zajedno“, rekla je doktorka Jovanić.
Zdravstveni radnik Vladimir Petković apelovao je na predstavnike međunarodne zajednice da radnicima, ali i pacijentima obezbede osnovno pravo na život i egzistenciju.
„Ovaj potez Prištine ugrožava, ne samo rad zdravstvenih radnika, nego i same pacijente, među kojima ima puno starih i bolesnih koji nisu u situaciji da odu po svoja primanja. Pitam se kako će oni da obezbede novac za hranu i lekove“, rekao je on.

Kosovska Mitrovica: Osobe sa invaliditetom ispred Poštanske štedionice čekaju isplatu

Ispred druge ekspoziture Poštanske štedionice u severnom delu Kosovske Mitrovice stvorili su se veliki redovi, a među okupljenim građanima su i osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama koji čekaju da podignu naknade.
Iako im je država Srbija uplatila celi iznos naknade oni mogu da podignu samo po 10.000 zato što nema dovoljno dinara, a problem predstavlja i to što im je teško da otputuju do centralne Srbije kako bi podigli svoj novac, prenosi TV Most.
Jedna od prisutnih građanki rekla je da je sramno i neljudski to što se dešava i zapitala se čemu služe brojne međunarodne misije na KiM koje ne preduzimaju apsolutno ništa za ljudska prava najugroženijih osoba.
„Nikada nam nisu pomogli, a sada diplomatski ćute kada se ukida jedina pomoć koju dobijamo. Za ovu decu i njihove roditelje opstanak zavisi od primanja i dobijanja pomoći jedino iz Srbije“, rekla je ona.
Mnogi od prisutnih kažu da je teško invalidima da odu u centralnu Srbiju kako bi podigli svoj novac.
Majci invalidne osobe ova situaciji otežava život previše i ona je istakla da je cela situacija i sve što radi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sramota.
Građani su ogorčeni zbog odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara i pitaju se šta radi međunarodna zajednica, zašto je samo nemi posmatrač.
Takozvana kosovska centralna banka donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, zatim je saopštila da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama preduzela dodatne mere za, kako navode, lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara.
Rok koji su odredili, kako su naveli, neće moći da bude duži od tri meseca, a vlasti u Prištini su prethodno u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranile transport dinara do trezora koji se nalazi u Leposaviću.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala