- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija

UŽIVO Hamas: Plan Netanijahua za Gazu nakon rata nikad neće uspeti; Razgovori u Parizu o primirju

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa — 140. dan. Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, posebno u oblasti Kan Junisa, na jugu enklave. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio plan upravljanja Gazom nakon rata koji je Palestinska uprava odbacila.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:19 23.02.2024
Portparol Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice rekao je da ta organizacija više nije u mogućnosti da pruži pomoć u severnoj Gazi, gde je ostalo samo nekoliko članova osoblja i da je civilni poredak urušen usred izraelskog napada i ozbiljnih ograničenja pristupa hrani.
22:17 23.02.2024
Više od 100 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze u poslednja 24 časa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.
21:08 23.02.2024
Hamas: Plan Netanijahua za Pojas Gaze nikada neće uspeti
Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan kritikovao je plan izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za Pojas Gaze posle rata.
„Kada je u pitanju dan posle u Pojasu Gaze, Netanijahu iznosi ideje za koje veoma dobro zna da nikada neće uspeti“, istakao je Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.
20:01 23.02.2024
Izgradnja i širenje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nije u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Blinken je na konferenciji za medije tokom posete Buenos Ajresu rekao da su SAD razočarane najavom Izraela o planovima za izgradnju novih stambenih objekata na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši da su oni kontraproduktivni za postizanje trajnog mira, prenosi Rojters.
19:24 23.02.2024
Pregovori primirju u Pojasu Gaze počeli su u Parizu pojedinačnim sastancima šefa izraelske obaveštajne službe Mosad Davida Barnea sa predstavnicima Katara, SAD i Egipta, rekao je neimenovani izvor za Rojters.
18:48 23.02.2024
Palestinski Crveni polumesec objavio je da su izraelske snage bombardovale oblast kod bolnice Amal na jugu Pojasa Gaze, navodeći da je zdravstvena ustanova pretrpela značajnu štetu.
18:39 23.02.2024
Izraelska vojska saopštila da je bombardovala nekoliko položaja Hezbolaha u južnom Libanu.
17:21 23.02.2024
Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a desetine ranjeno u četvrtak u napadima izraelske vojske na Deir el Balah u centralnom delu Pojasa Gaze, javila je „Al Džazira“.
17:18 23.02.2024
Američka vojska saopštila je da je oborila tri drona i protivbrodske krstareće rakete u Jemenu i Crvenom moru, koji su pripadali jemenskim Hutima, nakon što je, kako su naveli, utvrđeno da predstavljaju neposrednu pretnju trgovačkim brodovima, kao i brodovima američke mornarice.
Udari su izvršeni juče i danas, i brodovima nije pričinjena nikakva šteta. Pogodili su četiri bespilotne letelice i dve krstareće rakete koje su bile spremne za lansiranje iz područja Jemena prema Crvenom moru, saopštila je Centralna komanda vojske SAD.
17:13 23.02.2024
Hezbolah je objavio da je sa dva drona gađao sedište Regionalnog saveta Gornje Galileje u Kirijat Šmoni.
Izraelska vojska je saopštila da je presrela jednu vazdušnu metu iznad severnog dela Izraela i da za sada nema izveštaja da je pogođen štab Saveta.
16:00 23.02.2024
14:32 23.02.2024
Predstavnici Hamasa završili pregovore u Egiptu, čekaju reakciju Izraela
Predstavnici Hamasa završili su danas poslednju rundu pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze sa egipatskim predstavnicima u Kairu, i sada čekaju ishod pregovora predstavnika Egipta sa Izraelom, koji bi trebalo da se održe tokom vikenda u Parizu, izjavili su neimenovani zvaničnik Hamasa i egipatski bezbednosni izvori.
Lider Hamasa Ismail Hanijeh sastao se sa egipatskim posrednicima u Kairu kako bi razgovarali o prekidu vatre, tokom svoje prve posete Egiptu od decembra, prenosi Rojters.
Pozivajući se na dvojicu neimenovanih bezbednosnih izvora iz Egipta, britanska agencija prenosi da će šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel otputovati danas u Pariz na razgovore sa Izraelcima, nakon što je danas završio razgovore sa Hanijehom.
Neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je da oni nisu izneli nikakav novi predlog tokom razgovora sa egipatskim posrednicima u odnosu na one koje su imali ranije, tako da sada čekaju da vide šta će reći predstavnici Izraela.
„Razgovarali smo o našem predlogu sa egipatskim predstavnicima i sačekaćemo dok se ne vrate iz Pariza“, rekao je zvaničnik Hamasa.
Hamas, za koji se i dalje veruje da drži više od 100 talaca zarobljenih u napadu na Izrael 7. oktobra koji je bio povod za rat u Pojasu Gaze, kaže da će ih osloboditi samo kao deo primirja koje će rezultirati povlačenjem Izraela iz Gaze.
S druge strane, Izrael navodi da se njihove snage neće povući dok Hamas ne bude iskorenjen.
Dva palestinska zvaničnika navode da Hamas nije promenio svoj stav, odnosno da i dalje zahteva da se primirje okonča povlačenjem Izraelske vojske.
13:20 23.02.2024
U Parizu razgovor o taocima na visokom nivou
Izraelska delegacija otputovala je u Pariz na razgovore o taocima na visokom nivou.
Prema izveštajima izraelskih medija, delegaciju predvode šef Mosada Dejvid Barnea i šef Šin Bet Ronen Bar.
U razgovoru za Kanal 12, neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da ima "razloga za optimizam" pred razgovore, ali da će pregovori biti teški.
13:19 23.02.2024
Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas: Broj mrtvih u Gazi premašuje 29.500
Najmanje 29.514 Palestinaca je ubijeno, a 69.616 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od početka rata između Hamasa i Izraela, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.
Ove brojke se ne mogu nezavisno proveriti i veruje se da uključuju i civile i pripadnike Hamasa ubijene u Gazi.
IDF tvrdi da je ubio oko 12.000 operativaca u Gazi, pored oko 1.000 terorista unutar Izraela 7. oktobra.
11:13 23.02.2024
Palestinska uprava odbacila plan Netanijahua za Pojas Gaze nakon rata
Palestinska uprava odbacila je danas plan izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za Pojas Gaze nakon rata, nazivajući ga pokušajem da se „produži genocid“ nad palestinskim narodom.
Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave saopštilo je da plan Netanijahua smatra „zvaničnom ponovnom okupacijom Pojasa Gaze“ i „nametanjem izraelske kontrole“ nad tim područjem, objavio je Tajms of Izrael.
Ministarstvo je kritikovalo izraelski plan i kao pokušaj za dobijanje više vremena za sprovođenje planova raseljavanja Palestinaca.
Palestinska uprava takođe ocenjuje da plan predstavlja pokušaj Izraela da osujeti napore SAD i međunarodne zajednice da se zaustavi rat u Pojasu Gaze, oslobode taoci i uspostavi palestinska država.
Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave pozvalo je SAD i druge zapadne zemlje da priznaju Palestinu kao nezavisnu državu i dozvole joj da postane članica Ujedinjenih nacija.
Netanijahu je predstavio u četvrtak članovima ratnog kabineta plan za Pojas Gaze, prema kojem je cilj da se umesto palestinske militantne grupe Hamas postave „lokalni zvaničnici“ koji nisu povezani sa terorizmom da upravljaju službama u enklavi, objavila je Netanijahuova kancelarija.
To je prvi put da su planovi za Pojas Gaze nakon rata zvanično predstavljeni kabinetu na odobrenje, piše Tajms of Izrael.
U dokumentu koji je predstavio Netanijahu ne pominje se konkretno Palestinska uprava, niti se isključuje njeno učešće u posleratnom upravljanju Pojasom Gaze.
Umesto toga navodi se da će civilne poslove u Gazi voditi „lokalni zvaničnici“ koji imaju „administrativno iskustvo“ i koji nisu povezani sa, kako je navedeno, „zemljama ili entitetima koji podržavaju terorizam“.
U planu je navedeno da je neposredan cilj da Izraelske odbrambene snage (IDF) nastave postizanje svojih ciljeva, a to su uništavanje vojnih kapaciteta i infrastrukture Hamasa i Islamskog džihada i oslobađanje talaca, a kao dugoročan cilj navedeno je uklanjanje svake bezbednosne pretnje iz Pojasa Gaze.
Kao srednjoročni cilj navodi se da će IDF zadržati neograničenu slobodu da deluje u celom Pojasu Gaze kako bi sprečio ponovnu pojavu „terorističkih aktivnosti“.
Ističe se da će Izrael nastaviti već pokrenuti projekat uspostavljanja sigurnosne tampon zone na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze.
U dokumentu se navodi da će Izrael nametnuti zatvaranje granice Pojasa Gaze sa Egiptom kako bi sprečio, kako se ističe, „oživljavanje terorističkih aktivnosti i krijumčarenje“.
Netanjahuov plan predviđa i „potpunu demilitarizaciju“ Pojasa Gaze iznad onoga što je potrebno za održavanje javnog reda.
Planom je takođe predviđeno zatvaranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) zbog navodne umešanosti 12 članova njenog osoblja u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.
11:02 23.02.2024
Hezbolah tvrdi da je gađao sedište Regionalnog saveta Gornje Galileje
Libanski pokret Hezbolah tvrdi da je danas sa dva drona gađao sedište Regionalnog saveta Gornje Galileje u Kirijat Šmoni.
Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su presrele jednu vazdušnu metu iznad severnog dela Izraela i za sada nema izveštaja da je pogođen štab Saveta, preneo je Tajms of Izrael.
Hezbolah je naveo da je napad odgovor na nedavne izraelske napade na „južna sela i domove civila“, uključujući jučerašnji napad na, kako je naveo, centar civilne odbrane u Blidi.
IDF su, međutim, saopštile da je napad na Blidu bio usmeren na zgradu u kojoj su bili okupljeni operativci Hezbolaha.
Veruje se da su u tom napadu ubijena tri člana Hezbolaha, saopšto je taj pokret jutros.
Hezbolah je saopštio da su njena tri pripadnika ubijena „na putu za Jerusalim“, što je njegov naziv za operativce ubijene u izraelskim napadima.
Kako su naveli, u napadu su ubijeni Hasan Taraf, Husein Kalil i Muhamad Ismail.
Halil i Ismai su bili bolničari u Islamskoj zdravstvenoj upravi Hezbolaha, naveo je taj pokret.
Njihovom pogibijom, broj poginulih pripadnika Hezbolaha od početka rata u Pojasu Gaze porastao je na 211.
09:29 23.02.2024
Bajden: Ogromna većina Palestinaca nije Hamas
Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da "ogromna većina Palestinaca nije Hamas" i da "Hamas ne predstavlja palestinski narod".
"U stvari, oni takođe stradaju od Hamasovog terorizma. Moramo da budemo jasni u vezi sa tom realnošću", napisao je Bajden na društvenoj mreži X.
Palestinska militantna grupa Hamas koji ima vlast u Gazi izvršila je 7. oktobra napad na južni Izrael, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oko 240 uzeto za taoce.
Izrael je tada pokrenuo napade na Gazu, u kojima je, prema podacima palestinskih vlasti, ubijeno više desetina hiljada ljudi.
Izrael je najavio da će nastaviti da se bori dok Hamas ne bude slomljen.
07:31 23.02.2024
Izrael tvrdi da je ubio operativca u Dženinu koji je spremao teroristički napad
Izraelska vojska (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet potvrdili su da su izveli napad dronom u gradu Dženin na Zapadnoj obali, navodeći da je u napadu ubijen operativac palestinskog Islamskog džihada koji se spremao da izvrši teroristički napad.
IDF i Šin Bet identifikovali su metu kao Jasera ​​Hanuna, stanovnika Dženina, koji je prethodno bio zatvaran od strane Izraela zbog učešća u aktivnostima Islamskog džihada, prenosi Tajms of Izrael.
U zajedničkom saopštenju se navodi da je Hanun bio umešan u veliki broj napada vatrenim oružjem izvedenih poslednjih meseci na položaje izraelske vojske i naseljena mesta.
Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave saopštilo je da je u napadu na Hanunovo vozilo u Dženinu ranjeno 15 ljudi, od kojih su dvoje u kritičnom stanju.
07:30 23.02.2024
Ostin: Izraelu potreban kredibilan plan pre ulaska u Rafu
Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o operaciji protiv Hamasa u Kan Junisu, navodi Pentagon.
Ostin je naglasio potrebu za "verodostojnim planom kako bi se osigurala bezbednost i podrška za više od milion ljudi koji se nalaze u Rafi pre nego što se tamo nastavi bilo kakva vojna operacija", navodi Pentagon.
Njih dvojica su takođe razgovarali o tekućim naporima da se obezbede oslobađanje talaca koji su i dalje zarobljeni od strane Hamasa, kao i o potrebi da se poboljša pristup humanitarnoj pomoći za palestinske civile, pošto pljačke i nasilje ometaju pristup konvojima.
07:30 23.02.2024
Bajden: Ogromna većina Palestinaca nije Hamas, oni su takođe žrtve njihovog terora
Američki predsednik Džozef Bajden napisao je na mreži X da "ogromna većina Palestinaca nije Hamas" i da "Hamas ne predstavlja palestinski narod".
"U stvari, oni takođe pate od Hamasovog terorizma. Moramo da budemo jasni u vezi sa tom realnošću", napisao je Bajden.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala