- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Legendarni Rus otvorio spektakl u Kazanju – Filip se za Srbiju borio kao lav

© Foto : Games of the Future / ProvidenceAndrej Aršavin "Igre budućnosti"
Andrej Aršavin Igre budućnosti - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Na „Igrama budućnosti u Kazanju“ u okviru turnira „Fudbals za prijateljstvo fidžital“ srpski tim koji predsatvlja 12-godišnji Filip Avramović iz Crvene zvezde izgubio je tima „Kaspijske foke“ posle izvođenja „zlatnog penala“.
Takmičenje na dugo očekivanom turniru „Fudbal za prijateljsvo figital“ zvanično je započelo, uz još jednu raskošnu ceremoniju otvaranja koja je oduševila decu i sve prisutne u sportskom kompleksu „Iskander“ u Kazanju. Andrej Aršavin,zvanični ambasador programa i nosilac Odlikovanja zaslužnog građanina Rusije za ostvarenja u oblasti sporta pozdravio je devojčice i dečake iz 13 zemalja sveta, ukomponovane u 6 timova od po 6 članova.
Od prvog sudijskog zvižduka najmlađi učesnici „Igara budućnosti“ demonstrirali su svoje umeće u FIFA igrici kao i na prilagođenom fudbalskom terenu sa martinelama, u mečevima koji su bili uzbudljivi za praćenje i krajnje neizvesnog toka i ishoda.
Tim predstavnika Srbije Filipa Avramovića iz omladinske škole FK Crvena Zvezda pod nazivom Onažer nesrećno je izgubio od Kaspijske foke tek posle izvođenja „zlatnog penala“ sustigavši zaostatak sa FIFA igrice od 5:2 u fudbalskom meču dramatičnog toka u kome je protivnički golman iz Uzbekistana dva puta u poslednjih 10 sekundi odbranio jake šuteve na svoj gol.
I pored toga, Filip je u ulozi kapitena svoje ekipe ostavio verovatno najbolji utisak od sve dece koja su danas nastupila na turniru, presekavši svaki napad koji je išao preko njegove odbrambene pozicije, a sa dve asistencije i isto toliko golova zabeležio i sjajan nastup u ofanzivnom segmentu igre.
Ponosan je na Filipa trener Omladinske škole Crvene zvezde Marko Milić.
„Još uvek smo svi pod utiskom ceremonije od sinoć, fantasitčkog ambijenta priređenog za posetioce, učesnike i decu. Izuzetno smo ponosni što smo deo manifestacije koja objedinjuje učesnike iz preko 100 zemalja, i veoma emotivni kada u takvom ambijentu vidimo našu zastavu i grb kluba. Što se samog turnira tiče, mislim da je u prvom planu pre svega druženje i socijalizacija dece u postavci događaja koji uključuje decu iz toliko puno zemalja koja govore različite jezike i dolaze iz drugačijih kultura. Iz tog ugla mogu da budem izuzetno zadovoljan jer je Filip veoma pozitivan, nasmejan, druži se sa svima i razgovara na više jezika – od kojih su neki i samo njemu znani – i zaista nas čini ponosnim“, uz osmeh komentariše svog pulena Milić.
U kraćem obraćanju za medije iz Srbije, Andrej Aršavin se osvrnuo na glavne tekovine programa.
„Program „Fudbal za prijateljstvo“ čiji sam ambasador začet je 2013. godine i okuplja 211 zemalja sa preko 6000 dece kao aktivnih učesnika, uz preko 5 miliona ljudi koji su na neki način bili uključeni u njega. Program je zvanično zabeležio tri Ginesova rekorda, a od devet osnovnih vrednosti koje baštini – istakao bih zajedništvo, prijateljstvo i mir kao najvažnije iz mog iskustva sportiste na međunarodnoj sceni. Drago mi je da je program deo velike inicijative „Igara budućnosti“, čija ceremonija otvaranja je – iako manja nego prilikom Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju – bila impresivna u svakom smislu. Nastojanje da se u budućnosti objedini realni i digitalni svet je u saglasnosti sa onim što deca vole ovih dana, i iz ove perspektive nam se to čini izvesnim“, istakao je Andrej Aršavin, prisetivši se sa osmehom u privatnom razgovoru utakmica koje je igrao protiv timova iz Srbije kao da su „bile juče“ i nekolicine naših asova sa kojima je voleo da bude u kontaktu.
© Foto : Games of the Future / ProvidenceAndrej Aršavin "Igre budućnosti"
Andrej Aršavin Igre budućnosti - Sputnik Srbija
1/3
Andrej Aršavin "Igre budućnosti"
© Foto : Games of the Future / Providence"Igre budućnosti"
Igre budućnosti - Sputnik Srbija
2/3
"Igre budućnosti"
© Foto : Games of the Future / Providence"Igre budućnosti"
Igre budućnosti - Sputnik Srbija
3/3
"Igre budućnosti"
1/3
Andrej Aršavin "Igre budućnosti"
2/3
"Igre budućnosti"
3/3
"Igre budućnosti"
Naredni meč Filipovih „Onažera“ će biti protiv „Gobi medveda“ njegovog novog druga Davida Đolevskog iz Severne Makedonije, dok su danas njegove starije kolege iz e-sports tima FK „Crvena zvezda“ održale trening pred početak svog takmičenja u nedelju.
Od najmlađih učesnika do dugogodišnjih priznatih asova u fudbalu i e-sportovima, Srbija ima svaki razlog da bude ponosna na svoje predstavnike na premijernim „Igrama budućnosti“ u Kazanju ove godine!
Igre budućnosti - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
SPORT
EKSKLUZIVNO Srbija iz Rusije ide u novu budućnost: „Dovoljno je reći – na otvaranju je govorio Putin“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala