- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD objavile novi paket antiruskih sankcija – na spisku kompanije i lica iz Rusije, Srbije, Kine

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol
Pogled na američki Kapitol - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je novi paket antiruskih sankcija kojim su obuhvaćene 93 strane kompanije, od toga 63 iz Rusije, 16 turskih, dve iz Kirgizije i osam kompanija iz Kine.
Takođe, ograničenjima je obuhvaćeno 26 fizičkih i pravnih lica iz 11 zemalja, uključujući Srbiju, Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate i Lihtenštajn, a kojima se pripisuje da su isporučivali tehnologiju i opremu Rusiji i time zaobišli važeća američka ograničenja.
Sankcije su pogodile i proizvođača automobila „Aurus“, kao i kompanije „Imperatorska fabrika za proizvodnju oružja“ u Tuli, „Novatek-Murmansk“, „Almazjuvelireksport“, kompaniju za izgradnju brodova „Zvezda“, kao i ruske IT kompanije „T1“, „Red Soft“.
Američkim sankcijama podležu još operater ruskog nacionalnog platnog sistema „Mir“, kao i banke „Avangard“, „Rostfinansbanka“, „Databank“ i druge.
Pored toga, ograničenja su uvedena i fizičkim licima, među kojima su i ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov, državni sekretar Savezne države Dmitrij Mezencev.
Sankcije su uvedene i protiv upravnika zatvora u kojem je preminuo Aleksej Navaljni.

Kanada uvela sankcije Putinovom pomoćniku

Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Kanade saopštilo je da su nove antiruske sankcije uvedene protiv 10 fizičkih i više od 152 pravna lica.
Kanadski spisak uključuje: Aviokompleks „Iljušin“, korporaciju „Almaz-Antej“, Ruske helikopterske sisteme, Sanktpeterburšku Banku.
Pod sankcijama je i pomoćnik ruskog predsednika Igor Levitin.
Podsekretar Stejt departmenta za politička pitanja Viktorija Nuland najavila je juče da će nove zapadne sankcije Rusiji biti razarajuće.
Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden primio je juče suprugu i kćerku Navaljnog i tom prilikom je rekao da će protiv Rusije biti uvedene sankcije. U današnjem saopštenju Bele kuće navodi se da se radi o 500 sankcija i to zbog sukoba u Ukrajini i Navaljnog.
Prema njenim rečima, većina sankcija je osmišljena protiv ruske odbrambene industrije, a da bi se sprečila sva dosadašnja zaobilaženja mera Zapada protiv Ruske Federacije zbog njene Specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski ocenio je da zapadni tabor država priprema danas u Ujedinjenim nacijama pravcati „skup veštica“ i u Njujork kao muve sleću ministri evropskih zemalja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala