Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ruski državni praznik obeležen u Beogradu: Odata pošta palim borcima /foto, video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPolaganje venaca povodom Dana branioca otadžbine
Polaganje venaca povodom Dana branioca otadžbine - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Nacionalni praznik Rusije, Dan zaštitnika otadžbine, obeležen je danas u Beogradu polaganjem venaca na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda.
Vence su položili ministar savetnik Ambasade Rusije u Srbiji Andrej Temjašov, izaslanik odbrane Rusije general-major Andrej Kindjakov, ambasador Kazahstana u Srbiji Madi Atamkulov, ambasador Belorusije u Srbiji Sergej Malinovski, kao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.
Antić je istakao da je ovo jedna od ceremonija na kojoj Srbija tradicionalno učestvuje.
"Danas se obeležava Dan branioca otadžbine, to je veliki praznik u Ruskoj Federaciji, svake godine na ovoj lokaciji se okupljaju predstavnici Rusije, Kazahstana, Azejberdžana, Belorusije, predstavnici Vlade Srbije i predstavnici udruženja za negovanje tradicije koji baštine tu saradnju", rekao je Antić.
Dodao je da su predstavnici ambasada i zvaničnici odali danas počast žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu koje su bili na strani savezničkih sila.
Prisutni su, nakon polaganja venaca na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda, položili cveće na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu.
Dan zaštitnika otadžbine je veliki ruski praznik koji se pod tim imenom slavi od 1993. godine, a za vreme Sovjetskog saveza ovaj praznik se nazivao Dan Crvene armije i flote.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPolaganje venaca povodom Dana branioca otadžbine
Polaganje venaca povodom Dana branioca otadžbine - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Polaganje venaca povodom Dana branioca otadžbine
Nakon raspada SSSR-a nastavilo se sa obeležavanjem praznika u Ruskoj Federaciji i još nekim republikama bivšeg Sovjetskog saveza.
Nakon odavanja pošte na Novom groblju, visoki zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora položili su vence i kod Spomenika sovjetskim ratnim veteranima na Avali.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala