- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rusija je bila u pravu“: Predsednik Ekvadora odbio da isporuči oružje Americi

Carondelet Palace, Flag of Ecuador - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Ekvador je odbio da preda staro sovjetsko oružje Americi jer je Vašington planirao da tu tehniku isporuči Ukrajini, izjavio je predsednik republike Danijel Noboa za televiziju „Si-En-En“.
„Na naše iznenađenje, SAD su javno saopštile da će se to oružje koristiti u oružanom sukobu u Ukrajini, a mi ne želimo da budemo deo toga“, rekao je Noboa, istakavši da nije znao za planove Vašingtona u vezi dalje sudbine oružja iz Ekvadora.
On je konstatovao da je Rusija bila „u pravu“ po pitanju vojne tehnike i ponovio je da Ekvador neće učestvovati u predaji oružja trećoj strani, koje će na kraju završiti u Ukrajini.
Noboa je naglasio da je Rusija treći najvažniji trgovinski partner njegove zemlje, te da vlasti Ekvadora ne žele da krše međunarodne sporazume.
Početkom januara, Noboa je izjavio da je spreman da zameni staru sovjetsku tehniku za novu iz SAD. Međutim, isporuka vojne tehnike trećim zemljama obično je zabranjena ugovornim uslovima. Nakon toga je Moskva saopštila da „isporuka te tehnike Amerikancima nije potrebna, nego onima koji znaju da rukuju tehnikom ruske proizvodnje (misli se na Ukrajinu)“. Ona je upozorila vlasti Ekvadora da bi to bio neprijateljski korak.
Prošle sedmice, predsednik Ekvadora je revidirao svoju odluku i odustao od isporuke ruske tehnike SAD.
Pogledajte još:
Zastava Ekvadora - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
RUSIJA
Ekvador odustao: Ništa od isporuke ruskog naoružanja SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala