- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Otvoren 52. FEST

© Tanjug / JADRANKA ILIĆOtvoren 52. FEST
Otvoren 52. FEST - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Međunarodni fimski festival FEST u svom 52. izdanju svečano je otvoren u MTS dvorani i trajaće do 3. marta.
Ovogodišnji FEST je otvorio kratkometražni igrani film „Još jedan dan" prema scenariju i u režiji glumca Radivoja Raše Bukvića, posvećen njegovoj baki koju tumači Mira Banjac.
Nakon tog 15-minutnog ostvarenja, prikazan je dugometražni američki film „Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, kandidat za Oskara 2024.
Prethodno je umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić uručio srpskom i jugoslovenskom reditelju i scenaristi Želimiru Žilniku nagradu „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.
„Iskreno se zahvaljujem FEST-u na ovoj važnoj nagradi, pre svega zato što znam, kao što svi mi znamo, da festival sa najboljim repertoarom i najinteresantnijim filmovima svake godine u Srbiji jeste ovaj naš FEST koji traje već 52 godine“, istakao je Žilnik.
Tokom skoro šest decenija karijere Žilnik je snimio oko 60 filmova.
„Na FEST-u sam tako uvek bio u procesu učenja, a ne samo gledanja filmova. Ne mogu da se ne setim svih mojih saradnika. Istina je da u svojim skoro 60 filmova ne bih mogao da postignem ni jedan posto da nisam imao fantastičnu kreativnost i energiju saradnika. Bili su to glumci, interpretatori, tehnička ekipa, producenti. I siguran sam da je sve njih bilo za ovih 60 godina karijere onoliko koliko sve vas sada ima u celoj sali sa sve balkonom“, naglasio je Želimir Žilnik je time zvanično otvorio 52. FEST uz aplauz publike.
Umetnički direktor Jugoslav Pantelić je istakao da je slogan festivala „Idi i gledaj“, prema naslovu istoimenog sovjetskog ratnog filma iz 1985. godine u režiji Elema Klimova, poziv ljubiteljima sedme umetnosti da gledaju nova ostvarenja i priđu im otvorenog srca.
On je dodao da je reč je o filmovima koji dolaze sa najrazličitijih krajeva sveta i donose raznolike priče svaki na svoj način:
„Slogan 52. FEST-a 'Idi i gledaj' je pokušaj da povratimo osećaj iznenađenja i otkrivanja. To je onaj osećaj kada nešto vidimo prvi put. Verujem da ste proučili program FEST-a i da imate već svoje favorite. 'Idi i gledaj' predstavlja ne samo poziv za posmatranje filmova, već i sveta oko nas. Filmovi imaju tu moć da nam pružaju i drugačiji pogled na stvari“.
Glavni takmičarski program 52. FEST-a čini 17 filmskih ostvarenja.
Najbolji film iz ove selekcije osvojiće priznanje "Beogradski pobednik", a biće dodeljene i nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu žensku i mušku ulogu, kao i najbolji debi.
Osim njih, dodeliće se i nagrade "Nebojša Đukelić" za najbolji regionalni film, "Milutin Čolić" lista "Politika" za najbolji srpski film, kao i nagrada žirija "Fedeora" za najbolji evromediteranski film u Glavnom takmičarskom programu.
© Tanjug / Jadranka IlićŽelimir Žilnik primio nagradu "Beogradski pobednik"
Želimir Žilnik primio nagradu Beogradski pobednik - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Želimir Žilnik primio nagradu "Beogradski pobednik"
Glumac i reditelj Radivoje Raša Bukvić, ujedno predsednik petočlanog internacionalnog žirija za Takmičarski program, predstavio je članove svog tima u kome su hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar, scenaristkinja Biljana Maksić i glumac Marko Grabež.
Na otvaranju je bio i kratak muzički program kada je domaća alternativna elektro rok grupa "Artan Lili" izvela svoje hitove "Ako stanemo tu" i "Nije svejedno".
U segmentu "FEST In Memoriam", na platnu su prikazani svi domaći i svetski filmski umetnici koji su nas napustili u proteklih godinu dana - glumac i pisac Žarko Laušević, scenarista i reditelj Srđan Koljević, makedonski glumac Meto Jovanovski, scenarista, glumac i režiser Milan Jelić, producentkinja Tea Korolija, glumci Tanasije Uzunović i Gojko Šantić, kompozitori Zoran Erić i Radoslav Graić, književnik i scenarista Dragoslav Mihailović, filmski urednik i muzičar Robert Nemeček i drugi.
Od američkih, evropskih i svetskih imena sedme umetnosti, na platnu su prikazani ovi važni stvaraoci - glumci Rajan O'Nil, Metju Peri, Majkl Gambon, Tom Vilkinson, Tom Sajzmor, Džulijan Sands, Trit Vilijams, Glenda Džekson, Andre Brauger, Lens Redik, Alan Arkin, književnici i scenaristi Milan Kundera i Kormak MekKarti, pevači i glumci Hari Belafonte i Tina Tarner, reditelji Norman Džuison i Vilijam Fridkin, scenarista Bo Goldman.
Publiku čeka 108 filmova, od kojih je 48 ekskluzivno selektovano samo za FEST.
Na FEST-u će u Glavnom takmičarskom programu biti prikazana tri domaća ostvarenja - “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića (24. 02.), “Jorgovani” Siniše Cvetića (27. 02.) i “Za danas toliko” Marka Đorđevića (01. 03.).
Premijere će imati i srpski filmovi "Videoteka" Luke Bursaća, "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta, kao i hrvatsko-srpska koprodukcija "Samo kad se smijem" Elme Tataragić.
FEST će u nedelju, 3. marta, zatvoriti "Ruski konzul”, poslednji film u kome je igrao Žarko Laušević, snimljen prema romanu Vuka Draškovića, u režiji Miroslava Lekića.
Anketa
Da li planirate da idete na FEST?
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala