- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Oči na vrh glave, debela kao guma od auta: Otkrivena nova vrsta džinovske anakonde /foto/

CC0 / rawpixel.com / zmija
zmija - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Na udaljenom i skrovitom području Amazonije, uz pomoć domorodačkog plemena, naučnici su otkrili novu vrstu džinovske anakonde.
Biolog Brajan Fraj sa Univerziteta Kvinslend u Australiji predvodio je tim koji je u regiji Bameno pronašao i proučio nekoliko primeraka novootkrivene severne zelene anakonde (Eunectes akayima).
„Pleme Vaorani nas je pozvalo da istražimo regiju i prikupimo uzorke određene populacije anakonde, za koju se širila glasina da je najveća do sada. Domorodački lovci su nas odveli u prašumu na desetodnevnu ekspediciju. Pleme, naime, ove zmije smatra svetima“, rekao je Fraj.
Fraj navodi da se severna zelena anakonda odvojila od južne zelene anakonde pre gotovo 10 miliona godina i da se genetski razlikuju za 5,5 odsto.
„To je vrlo značajna razlika. Na primer, ljudi se od šimpanze genetski razlikuju samo oko dva odsto. Ovo otkriće je vrhunac moje karijere“, dodao je on.
U istraživanju je učestvovao i holandski biolog Frik Vonk koji je pre nekoliko dana na društvenim mrežama objavio noviji snimak susreta s novootkrivenom vrstom džinovske zmije.
„Na snimku je najveća anakonda koju sam ikada video. Debela je kao guma od auta, duga osam metara i teška preko 200 kilograma - s glavom velikom kao moja“, napisao je on.
Do sada su bile poznate četiri vrste anakonde, među kojima je i zelena (također poznata kao divovska anakonda). Zelene anakonde su pravi divovi među gmazovima. Najveće ženke mogu narasti i više od sedam metara te težiti preko 250 kilograma.
Ove su životinje dobro prilagođene životu koji uglavnom provode u vodi. Nozdrve i oči su im na vrhu glave, tako da mogu da gledaju i dišu dok im je ostatak tela potopljen. Maslinaste su boje, s velikim crnim mrljama, što im omogućuje stapanje sa okolinom. Zelena anakonda se lako kreće kroz vodu i zna da napadne veliki plen poput kapibare i jelena, piše „Konverzejšn“.
Ova stvorenja nisu otrovna. Hvataju plen velikim, fleksibilnim čeljustima, a zatim ga dave i gnječe svojim snažnim telom pre nego što ga progutaju.
Istraživanje po nazivom „Disentangling the Anacondas: Revealing a New Green Species and Rethinking Yellows“ objavljeno je u časopisu „MDPI Diversity“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala