- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja odbrusio: Ne želim da slušam govore predstavnika EU o Ukrajini; Borićemo se do kraja

© AP Photo / Bebeto MatthewsStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je na početku sednice Saveta bezbednosti o Ukrajini da ne namerava da sluša govore prijavljenih evropskih predstavnika, jer su kao iskopirani.
„Nalazimo se u prepunoj sali, mada nije samo sala puna, već i spisak govornika koji nisu članovi SB, a koji sebe nazivaju ministrima inostranih poslova evropskih zemalja. U EU, sa retkim izuzecima, ne postoji zemlja sa nezavisnom spoljnom politikom“, ocenio je Nebenzja.
U skladu sa tim, dodao je on, ne postoje ni ministri inostranih poslova, već zvaničnici, koji se tako predstavljaju.
Prema njegovim rečima, sva spoljna politika Evropske unije je u rukama Brisela, a Brisel se nalazi u rukama Vašingtona.
„Odgovorite mi na retoričko pitanje: kakvu dodatnu vrednost će imati govori ovih zvaničnika koji su kao kopije, izuzev mogućnosti da se pojave na televizijskim ekranima u svojim zemljama, izražavajući bezuslovnu, nepokolebljivu podršku svojim klijentima iz Kijeva?“, rekao je Nebenzja.
Diplomata je primetio da je u Njujorku prisutan i predstavnik Evropske unije pri UN.
„On bi mogao da govori u ime svih“, zaključio je ruski predstavnik.
Nebenzja je takođe kazao da je EU jedan od glavnih gubitnika u ukrajinskom sukobu, kao i da se „po komandi vratio u stroj poslušnih satelita Sjedinjenih Američkih Država“.

Opstanak Ukrajine zavisi od jednog uslova

Zapad na sve načine pokušava da na prevaru uvuče zemlje globalne većine u svoje intrige u Ukrajini, iako im je jasno da je diskutovanje o bilo čemu bez Rusije besmisleno, podvukao je diplomata.
Rusija je spremna da se u Ukrajini bori do kraja, a na Zapadu je da izabere, da li to želi ili hoće da spasi nešto od te države, poručio je ruski diplomata.

„Želim da istaknem da Ukrajina još može da opstane u nekom vidu, ali bi to morala da bude neutralna, mirna Ukrajina, u kojoj nema diskriminacije i rusofobije, u kojoj se ne veličaju nacistički zločinci i koja ne predstavlja pretnju po Rusiju“, poručio je Nebenzja.

On je takođe ocenio da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne razmišlja strateški ispravno ukoliko veruje Zapadu i zaista smatra da je Rusiju moguće pobediti na bojnom polju.
Diplomata je dodao da se ukrajinski sukob pokazao kao veoma koristan za američki vojno-industrijski kompleks.
Prethodno, Nebenzja i njegov zamenik Dmitrij Poljanski napustili su sednicu Generalne skupštine UN koja je posvećena "okupiranim teritorijama" Ukrajine.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je ranije da zapadni tabor država priprema danas u Ujedinjenim nacijama pravcati „skup veštica“ i u Njujork kao muve sleću ministri evropskih zemalja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala