- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU zvanično uvela 13. paket sankcija protiv Rusije: Na listi i kompanija iz Srbije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
Pratite nas
Savet Evropske unije zvanično je usvojio 13. paket sankcija protiv Rusije koji uključuje 194 fizička i pravna lica, navodi se u saopštenju Saveta.

„Savet EU doneo je odluku da uvede ograničavajuće mere protiv 106 fizičkih i 88 pravnih lica. Restriktivne mere EU zbog radnji koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine do sada su uvedene protiv više od 2.000 fizičkih i pravnih lica“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, u novi paket sankcija EU je uključila i 27 kompanija i organizacija zbog navodne podrške ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Neka od sankcionisanih preduzeća nalaze se u trećim zemljama: Indiji, Šri Lanki, Kini, Srbiji, Kazahstanu, Tajlandu i Turskoj. Ističe se da te kompanije „učestvuju u zaobilaženju trgovinskih ograničenja“.

„Savet EU je dodao 27 novih organizacija na spisak onih koje direktno podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks u njegovom agresivnom ratu protiv Ukrajine. Protiv njih će biti primenjena stroža ograničenja izvoza robe i tehnologija dvostruke namene, kao i robe i tehnologija koje mogu da doprinesu tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora“, navodi se u saopštenju.
Kako je precizirala Evropska komisija, sankcije su uvedene protiv četiri kompanije iz Kine i po jedne iz Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske zbog navodne pomoći Rusiji.
Takođe se navodi da je novi paket sankcija Evropske unije usmeren na „ograničavanje pristupa“ Rusije delovima za bespilotne letelice.
„Današnjom odlukom proširuje se lista zabranjene robe koja može da donese tehnološkom razvoju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora, uključujući komponente za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica“, navodi se u tekstu.

Na „crnoj listi“ i ministar odbrane Severne Koreje

Evropska komisija je kasnije saopštila da je EU u okviru novog paketa antiruskih sankcija uvela ograničenja protiv 10 ruskih pravnih i fizičkih lica koja su, kako smatraju u Briselu, povezana sa isporukama oružja iz Severne Koreje u Rusiju.
Na listi sankcija EU je i ministar odbrane Severne Koreje Sun Nam, kao i nekoliko beloruskih kompanija i fizičkih lica zbog „pružanja podrške ruskim Oružanim snagama“.
Novi paket sankcija zvanično će stupiti na snagu nakon objavljivanja u službenom glasniku EU.
Pogledajte još:
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
RUSIJA
Lavrov: EU pretekle SAD u rusofobičnoj kampanji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala