- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Palestinci gledaju bombardovanje Kan Junisa u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael šalje delegaciju u Pariz na pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca

Pratite nas
Članak se dopunjava
Rat Izraela i Hamasa — 139. dan. Huti saopštili da je brodovima pod izraelskom, američkom i britanskom zastavom zabranjen ulazak u Crveno more, Adenski zaliv i Arapsko more. U pucnjavi na auto-putu kod Jerusalima, nedaleko od kontrolnog punkta, jedna osoba je ubijena, a 11 je ranjeno. Najmanje tri osobe poginule su u izraelskim udarima na Rafu.
Izraelski parlament Kneset odlučio je u sredu da neće priznati uspostavljanje palestinske države. Za ovu odluku glasalo je 99 poslanika, a devet je bilo protiv.
Dve rakete jemenskih Huta pogodile su britanski teretni brod u Crvenom moru, što je uzrokovalo štetu, a jedna osoba je lakše povređena, saopštila je američka vojska.
Izraelske snage ponovo su danas ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.
Ratni kabinet Izraela poslaće delegaciju u Pariz na pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre u ratu sa Hamasom, preneo je danas Tajms of Izrael.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:15 22.02.2024
Izrael šalje delegaciju u Pariz na pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca
Ratni kabinet Izraela poslaće delegaciju u Pariz na pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre u ratu sa Hamasom, preneo je danas Tajms of Izrael.
U kabinetu su se odlučili na takav korak nakon što je utvrđeno da su pripadnici Hamasa pokazali određenu fleksibilnost u vezi sa uslovima okvirnog sporazuma i zbog toga što SAD traže da do njega dođe.
U Parizu je održana i prethodna rudnda pregovora o prekidu vatre i oslobađanju talasa koje Hamas drži u Pojasu Gaze.
21:49 22.02.2024
Najmanje 23 Palestinca ubijena u izraelskim napadima na Gazu
Najmanje 23 Palestinca ubijena su danas u izraelskom bombardovanju kuća u centralnoj Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te enklave.
Ministarstvo je ranije danas saopštilo da je u poslednja 24 sata ubijeno 97 osoba, a da se 132 povređene u izraelskim napadima na Pojas Gaze.
Palestinska organizacija Hamas je navela da je od izbijanja sukoba 7. oktobra ubijeno ukupno 29.410 Palestinaca u Gazi, dok ih je povređeno skoro 70.000.
Dodaje se je veliki broj tela i dalje pod ruševinama širom palestinske enklave.
21:46 22.02.2024
Jedna osoba poginula, četiri ranjene u izraelskom napadu na kamp u Dženinu
Jedna osoba poginula je danas, a četiri su ranjene u vazdušnom napadu Izraela na izbeglički kampu u gradu Dženin na Zapadnoj obali, saopštile su palestinske vlasti.
Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave saopštilo je da je jedna od ranjenih osoba u kritičnom stanju, prenosi Vafa.
U saopštenju se navodi da su izraelske snage pogodile vozilo u kampu u Dženinu.
21:01 22.02.2024
Izraelske snage ušle u bolnicu Naser u Kan Junisu
Izraelske snage ponovo su danas ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.
U saopštenju se navodi da su u kompleks bolnice ušla četiri izraelska transportera, prenosi Al Džazira.
Prethodno je ministarstvo saopštilo da su izraelske snage izvršile raciju na medicinski kompleks Naser i da su se ubrzo nakon toga povukle i zauzele pozicije oko bolnice. Takođe je navelo da je kanalizaciona voda poplavila prizemlje bolnice, a osoblje i pacijenti su "bez vode za piće i ličnu higijenu, bez hrane, struje, kiseonika i medicinske opreme".
Lekari u bolnici sahranili su 13 pacijenata koji su umrli zbog nedostatka kiseonika i struje nakon što su generatori prestali da rade, dodaje se u saopštenju. Prema navodima ministarstva, izraelske snage i dalje sprečavaju popravku bolničkih generatora i rezervoara za vodu.
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 50 pacijenata evakuisano iz ove bolnice, a još 140 se nalazi unutra, dok su neki ubijeni tokom pokušaja bekstva.
Izrael tvrdi da se borci Hamasa kriju u bolnicama, što ta palestinska organizacija poriče i tvrdi da ovakvi navodi služe kao izgovor da se u Pojasu Gaze uništi zdravstveni sistem.
18:14 22.02.2024
Huti pogodili britanski teretni brod
Dve rakete jemenskih Huta pogodile su britanski teretni brod u Crvenom moru, što je uzrokovalo štetu, a jedna osoba je lakše povređena, saopštila je američka vojska.
Ranije danas, SAD su oborile šest dronova Huta u Crvenom moru nakon što su identifikovani kao pretnja za američke i ratne brodove saveznika Vašingtona saopštila je Centralna komanda SAD u objavi na društvenim mrežama.
17:03 22.02.2024
UNRWA nema plan B ako se obustavi njeno finansiranje u martu
Agencija UN za palestinske izbeglice nema "plan B" za mart ukoliko zemlje donatori koje su uskratile finansiranje nakon izraelskih optužbi nastave suspenzije, izjavila je danas direktorka kancelarije UNRWA u Libanu Doroti Klaus.
Izrael je optužio 12 od 13.000 zaposlenih UNRWA u Pojasu Gaze za učešće u napadu na Izrael koji je predvodio Hamas prošle godine, preneo je Rojters.
Tvrdnje su usledile nakon višegodišnjih izraelskih poziva da se agencija raspusti i u trenutku kada se Palestinci suočavaju sa glađu jer nedovoljno pomoći stiže u Pojas Gaze.
Šesnaest zemalja suspendovalo je finansiranje UNRWA dok se čeka istraga nadzorne kancelarije UN za koju je Klaus rekla da će biti spremna za nekoliko nedelja.
"Nadamo se da će što veći broj donatora saopštiti agenciji da preispituju zamrzavanje finansiranja i da će sredstva biti vraćena agenciji, nadamo se da nećemo imati problem sa prilivom novca i da će se usluge nastaviti bez prekida," kazala je ona i istakla da UNRWA nema "plan B".
U Libanu, UNRWA upravlja radom 12 kampova za izbeglice, pružajući usluge od zdravstvene zaštite i školovanja do odnošenja smeća.
16:23 22.02.2024
Izraelska vojska: Stanovnici mogu da se vrate u mesta udaljena više od 4 km od Gaze
Među mestima u koja Izraelci mogu da se vrate su kibuci Zikim, Nir Am, Nir Jičak, ali i grad Sderot, prenosi Tajms of Izrael.
Iz IDF-a su, međutim, istakli da i dalje postoji rizik od raketiranja iz pravca Gaze na pogranične gradove.
15:10 22.02.2024
Huti: Izraelskim, američkim i britanskim brodovima zabranjen ulazak u Crveno more
Centar za koordinaciju humanitarnih operacija, koji je pod kontrolom jemenskih Huta, saopštila je da je brodovima koji su u potpunom ili delimičnom vlasništvu izraelskih pojedinaca ili entiteta i plovilima pod izraelskom zastavom zabranjen ulazak u Crveno more, Adenski zaliv i Arapsko more.
U dokumentu u koji je Rojters imao uvid, navodi se da je saopštenje poslato osiguravajućim kompanijama i drugim kompanijama koje posluju u regionu.
Pored izraelskih, zabranjen je i ulazak brodova u vlasništvu američkih ili britanskih pojedinaca i entiteta, kao i plovila pod njihovim zastavama.
13:39 22.02.2024
Kina traži od MSP da se izjasni o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija
Pravni savetnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Ma Sinmin zatražio je danas od Međunarodnog suda pravde u Hagu da se izjasni o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija, za koju je istakao da je nezakonita.
"Od početka izraelske okupacije prošlo je 57 godina. Protivpravna priroda okupacije i suverenitet nad okupiranim teritorijama ostaju nepromenjeni", rekao je Ma pred sudom u Hagu koji ove nedelje saslušava argumente iz više od 50 država nakon zahteva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2022. da izda svoje neobavezujuće mišljenje o pravnim posledicama izraelske okupacije.
Saslušanja su deo napora Palestinaca da nateraju međunarodne pravne institucije da ispitaju ponašanje Izraela, pogotovo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i vojnog odgovora izraelske vojske u kojoj je ubijeno oko 29.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, navodi agencija. Izrael, koji ne učestvuje u raspravama, poručio je u pisanom komentaru da bi mešanje suda moglo da bude šteti eventualnom postizanju dogovora.
Palestinski predstavnici su u ponedeljak, 19. februara, zatražili od sudija da proglase izraelsku okupaciju nezakonitom, dodašvi da bi njihovo mišljenje moglo da pomogne u postizanju rešenja o dve države.
Očekuje se da će sudijama trebati oko šest meseci da se izjasne o izraelskoj okupaciji.
11:48 22.02.2024
Hamas se oglasio o napadu kod Jerusalima
Palestinski Hamas saopštio je da napad na auto-putu na periferiji Jerusalima predstavlja „prirodni odgovor na izraelske masakre“ u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.
Hamas je takođe izrazio zabrinutost zbog planiranih izraelskih ograničenja za Arape u džamiji Al Aksa u istočnom Jerusalimu tokom praznika Ramazana, objavila je „Al Džazira“.
11:46 22.02.2024
Dve rakete ispaljene su na brod jugoistočno od jemenskog lučkog grada Adena, što je dovelo do požara, saopštila je britanska pomorska agencija.
Kako se navodi, koalicione snage predvođene SAD reaguju na incident, koji se dogodio 70 nautičkih milja od Adena u pravcu Crvenog mora.
09:53 22.02.2024
Libanski mediji javljaju da izraelska artiljerija izvodi napade na mete u gradovima na jugu Libana, u blizini granice sa Izraelom.
Prethodno su, kako je preneo „Tajms of Izrael“, sa teritorije juga Libana ispaljene dve protivtenkovske rakete, od kojih je jedna pogodila kuću u Juvalu.
07:17 22.02.2024
Izraelske odbrambene snage saopštile su da je izraelski sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa „Erou“ presreo projektil iznad Crvenog mora koji su, kako se veruje, lansirali jemenski Huti, a koji je bio usmeren ka jugu Izraela.
07:14 22.02.2024
Pucnjava kod Jerusalima: Jedna osoba ubijena, 11 ranjeno
Jedna osoba je ubijena, a 11je ranjeno u pucnjavi blizu kontrolnog punkta na auto-putu koji povezuje Jerusalim i naselje Maleh Adumim na Zapadnoj obali u centralnom delu Izraela, saopštila je izraelska policija koja je ovo okarakterisala kao teroristički napad.
Policija je navela da su trojica palestinskih naoružanih napadača otvorila vatru na Izraelce koji su čekali u saobraćajnoj koloni nekoliko stotina metara od kontrolnog punkta.
Pucnjava na auto-putu kod Jerusalima. - Sputnik Srbija
Kako je saopšteno, dvojicu napadača ubile su snage bezbednosti na licu mesta, a da je treći ubrzo „neutralisan“ nakon policijskih pretraga u toj oblasti, preneli su izraelski mediji.
07:14 22.02.2024
Palestinski mediji: U izraelskim udarima na Rafu troje mrtvih
Najmanje tri osobe su poginule u izraelskim udarima tokom noći na Rafu, gradu na krajnjem jugu Pojasa Gaze, javljaju palestinski mediji.
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je tokom noći širom Pojasa Gaze poginulo najmanje 99 osoba.
Izraelska vojska se za sada ovim povodom nije oglasila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala