- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Srbiji nema povećanja radioaktivnosti nakon incidenta kod Temišvara

CC0 / Unsplash/Kilian Karger / Opasnost od radijacije
Opasnost od radijacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije SRBATOM saopštio je da u Srbiji nije zabeleženo povećanje radioaktivnosti i da rumunsko regulatorno telo za radijacionu i nuklearnu sigurnost nije izdalo zvanično saopštenje povodom pisanja medija o curenju radioaktivnog materijala u Temišvaru.
"Automatske merne stanice u našoj zemlji nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti", ističe se u saopštenju SRBATOM-a.
Kako se podseća, pema dostupnim informacijama, u temišvarskom Institutu za radijacionu higijenu prilikom redovnih merenja otkrivena je povišena radioaktivnost na ovoj lokaciji.
Rumunski ekspertski timovi utvrdili su da je povišena radioaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini.
"Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost", zaključuje se u saopštenju.
Prema pisanju rumunskih medija, u toj zemlji u sredu je izdato upozorenje o radijaciji, nakon što je u dvorištu zgrade Zavoda za javno zdravlje gde se nalazi laboratorija za radijacionu higijenu otkriveno radioaktivno zračenje.
Na lice mesta hitno su stigli specijalisti za detekciju radioloških materija i inspektori Nacionalne komisije za kontrolu nuklearnih aktivnosti, a tokom merenja uređaj je pokazao da su vrednosti bile daleko veće od normalne granice, prenosi Timis onlajn.
„CBRN tim je označio područje na granici prirodne radijacijske pozadine. Naglašavamo da nije bilo kontaminiranih osoba i da nema rizika za stanovništvo, jer je prostor u dvorištu laboratorije“, dodali su predstavnici Inspektorata za vanredne situacije u Temišvaru.
Za sada nisu poznati detalji o supstancama koje su iscurele, niti se zna kada se to dogodilo.
U okolini ima nekoliko stambenih zgrada i porodilište, ali nije bilo potrebno donošenje dodatnih mera bezbednosti.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala