- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD podržavaju ideju da Rute nasledi Stoltenberga na čelu NATO

© Sputnik / Lola ĐorđevićPremijer Holandije Mark Rute
Premijer Holandije Mark Rute - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
SAD podržavaju ideju da odlazeći holandski premijer Mark Rute nasledi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
Portal Politiko preneo je ranije, pozivajući se na neimenovani izvor, da se sa idejom da Rute nasledi Stoltenberga slaže predsednik SAD Džozef Bajden.
Nemački kancelar Olaf Šolc podržava odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea da postane novi generalni sekretar NATO, izjavio je ranije danas portparol nemačke vlade.
Britanski Forin ofis saopštio je da podržava Rutea da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu sledećeg generalnog sekretara NATO alijanse, dok je Rojters javio da Francuska takođe podržava tu ideju, prenosi Rojters.
Estonska premijerka Kaja Kalas izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO-a u novembru, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu, a isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša.
Mandat sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je na toj funkciji od 2014. godine, završava se u oktobru.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala