- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Poražavajuće posledice po Ukrajinu: Zašto Amerika bez plana za održavanje šalje naoružanje Kijevu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUništena ukrajinska vojna oprema u Avdejevki
Uništena ukrajinska vojna oprema u Avdejevki - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
SAD i njihovi saveznici ne promisle dvaput pre nego što kijevskom režimu pošalju oružje namenjeno samo za kratkoročnu upotrebu, rekao je za Sputnjik vojni ekspert i pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk.
Prema rečima generalnog inspektora Pentagona Roberta Storča, američko ministarstvo odbrane je prošle godine obezbedilo Ukrajini borbena vozila pešadije "bredli", tenkove "M1 abrams" i presretače protivvazdušne odbrane "patriot", bez dugoročnog plana održavanja.
On je upozorio da, iako Ministarstvo odbrane trenutno radi na izradi takvog plana, „nedostatak predviđanja po ovom pitanju je zabrinjavajuć i to treba odmah ispraviti“.
Činjenica da Pentagon nije uspeo da isplanira održavanje pomenute vojne opreme imala je i imaće dalekosežne posledice po ukrajinsku vojsku, rekao je za Sputnjik vojni ekspert Anatolij Matvijčuk.
Kao primer, naveo je nedavno oslobođeni grad Avdejevku, gde su oklopna vozila "bredli" bila jednostavno „udavljena“ u blatu, ne uspevajući da se pokrenu.

„Što se tiče tenkova "abrams", vidite da se [ukrajinska komanda] plaše da se tenkovi pojave na bojnom polju jer strahuju da ćemo ih presresti i da neće moći da se kreću kroz blato. Rezultat je jasan. „Oni [ukrajinske snage] su pretrpeli ogromne gubitke u ljudstvu i opremi, dok su Rusi napredovali na raznim područjima“, rekao je Matvijčuk govoreći o neuspešnoj kontraofanzivi Kijeva.

On je objasnio da je način na koji su se "bredliji" pokazali u Avdejevki, kao i nepojavljivanje "abramsa", sasvim očekivan jer je, kako je naveo, potrebno mnogo napora da se ova kompjuterizovana vojna oprema održava i pripremi za upotrebu.
Kada je reč o nedostatku rezervnih delova i obučenog osoblja za ukrajinsku vojnu opremu koju isporučuje Zapad, takođe treba imati na umu da ovo oružje očigledno nije predviđeno za dugotrajnu upotrebu, smatra ruski ekspert.
„Verujem da su Amerikanci, na primer, dali kijevskom režimu vojnu opremu koja im nije potrebna. Trljali su ruke govoreći da su je isporučili Ukrajini, gde će se koristiti i neće morati da plate naknadu za reciklažu“, kaže Matvijčuk.
On je podsetio da što se tiče vrhunskih tenkova, kao što je Abrams, njihov ceo sistem za održavanje motora treba da se čisti svakih 12 sati rada jer se motor može pokvariti.
„A ako se motor pokvari, potrebna je potpuna zamena, posao koji Ukrajinci neće moći sami da urade“, dodao je stručnjak.
Na pitanje kako se desilo da je Vašington poslao skupo oružje u Kijev bez izrade plana održavanja, Matvijčuk je objasnio da je Pentagon u početku planirao da u Poljskoj postavi takozvani servisni sistem, ali je taj scenario odbačen nakon što su se Poljaci posvađali sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim oko zaliha žita.
Veze Vašingtona i Varšave su prošle godine bile oslabljene zbog priliva ukrajinskog žita u EU. Poljska je, zajedno sa Slovačkom i Mađarskom, jednostrano produžila zabranu bescarinskog uvoza ukrajinskog žita nakon što su ograničenja uvedena od strane EU istekla u septembru 2023.
Nakon što je Ukrajina odgovorila podnošenjem žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji, zamenik ministra ekonomije te zemlje Taras Kačka upozorio je da će Kijev povući svoju žalbu protiv tri zemlje EU ako obezbede garancije da neće ograničavati izvoz žitarica u budućnosti.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala