- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lekari iz Republike Srpske završili pregled Ratka Mladića, dobili i dodatne informacije

© AP Photo / Peter DejongRatko Mladić
Ratko Mladić - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Tim lekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske završio je preglede Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu. Tim je stupio u kontakt i sa Stojanom Župljaninom, koji je sa Mladićem u pritvorskoj jedinici, a koji je lekarima preneo značajne podatke o Mladićevim zdravstvenim problemima.
Od Župljanina smo uzeli podatke o tome kolike su mogućnosti Mladića pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što će doprineti našem generalnom nalazu, odnosno konzilarnom mišljenju koje ćemo dostaviti Haškom tribunalu, rekao je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.
Naveo je da je Mladiću bilo drago što su ga posetili doktori iz Srpske, kao i mogućnost da na srpskom jeziku kaže koje ima tegobe, prenosi RTRS.
Đajić je juče u izjavi za RTRS rekao da kod generala Ratka Mladića dominiraju kardiološke i neurološke tegobe.
„Uradili smo potrebne međunarodne testove prevedene na naš jezik i kroz te testove ćemo napraviti određenu analizu“, rekao je sudski psihijatar Milan Stojaković.
Kroz dva dana pregleda koje smo uradili, dodaje Stojaković, i testove koje smo uradili videćemo kakve su posledice na generalovo mentalno zdravlje ostale nakon moždanih udara.
S obzirom da je zdravstveno stanje osuđenika poverljivo, lekari koji su posetili generala će sačiniti detaljan izveštaj, koji će osim Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove dostaviti i porodici i advokatima generala Mladića.
Lekarski tim čine kardiolog Nikola Šobot, neurolog Siniša Miljković, forenzičar psihijatrije Milan Stojaković i Đajić, koji je profesor neurologije i dugogodišnji šef Odeljenja za cerebrovaskularne bolesti.
Tim lekara UKC-a Republike Srpske doputovao je u Hag 20. februara.
Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 8. januara u holandskoj olnici kada mu je ugrađen pejsmejker. Već sledećeg dana vraćen je u pritvorsku sobu u Ševeningenu.
Bivši komandant Vojske Republike Srpske služi u haškom pritvoru kaznu doživotnog zatvora.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala