- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov o reformi SB UN: Rusija će isključivo podržavati priključivanje zemalja u razvoju

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Rusija će prilikom proširenja Saveta bezbednosti UN podržavati isključivo predstavnike Afrike, Azije i Latinske Amerike, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle sastanka ministara spoljnih poslova G20.
„U vezi sa reformom struktura globalne uprave, mnogi učesnici su se dotakli reforme Saveta bezbednosti. Mi smo takođe izneli svoj stav da Savet bezbednosti treba reformisati tako što će se eliminisati glavna nepravda – nedovoljna zastupljenost zemalja u razvoju. Trenutno od 15 članica Saveta bezbednosti šest predstavljaju saveznike Sjedinjenih Američkih Država, skoro sve one deluju sa pozicija koje diktira Vašington“, objasnio je on.
„Zbog toga, kada budemo praktično odlučivali o proširenju Saveta bezbednosti UN, podržaćemo isključivo predstavnike Azije, Afrike i Latinske Amerike“, rekao je ministar.
Što se tiče G20, Rusija smatra da je potrebno da se, po uzoru na Afričku uniju, regionalne organizacije u Aziji i Latinskoj Americi pridruže G20.
„Afrička unija se pridružila G20 i mi smatramo da bi bilo pravedno kada bi i relevantne panregionalne organizacije Azije i Latinske Amerike takođe sledile ovaj primer, predstavljajući svoje kontinente, svoje regione Globalnog juga i Globalnog istoka“, istakao je on.
Moskva očekuje da će samit G20 u novembru u Brazilu biti održan uz poštovanje svih šefova država, ocenio je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala