- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Bezuspešan pokušaj Zapada da ukrajinizira dnevni red ministarskog sastanka G20

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
Pratite nas
Većina članica G20, odnosno, zemalja Globalnog juga nije podržala pokušaje predstavnika zapadnih zemalja da se „ukrajinizira“ agenda sastanka i diskusija skrene sa problema u ekonomici, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Prema rečima ministra, zemlje u razvoju su na sednici „aktivno isticale potrebu da se izbegne veštačko sužavanje mogućnosti kroz pokušaje postizanja geopolitičkih ciljeva“, koji su često osmišljeni da brane interese samo jedne male grupe zemalja.
„Pokušaji nekih naših zapadnih kolega da na ministarskim sastancima G20 skrenu diskusiju sa razmatranja ovog ključnog pitanja na temu podrške kijevskog režima, na neosnovano optuživanje Ruske Federacije i da na svaki mogući način ukrajinizuju dnevni red, ove pokušaje većina zemalja u razvoju, većina zemalja Globalnog juga ne podržava. I to je dokazala diskusija koja se ovde vodila“, objasnio je Lavrov.
Ministar je istakao da je predlog dnevnog reda sastanka bio baziran na pitanjima koja se tiču svetske ekonomije.

Zapad ne želi ozbiljan dijalog ni o ukrajinskom sukobu ni o strateškoj stabilnosti

Šef ruske diplomatije je, pored toga, podvukao da zemlje Zapada kategorički ne žele ozbiljan dijalog o Ukrajini.
Lavrov je naglasio da je američki državni sekretar Entoni Blinken nakon sastanka sa predsednikom Brazila Lulom da Silvom rekao novinarima da ne vidi nikakve uslove za početak pregovora oko rešavanja ukrajinskog sukoba.
„Poznato vam je šta smo mi govorili, pri čemu smo naše reči potvrdili i na delu u Istanbulu pre dve godine. To što govore naše kolege, neka sami objasne zašto kategorički ne žele nikakav ozbiljan dijalog o realnim problemima koje su sami stvorili u Ukrajini. O problemu, pre svega, nacističkog režima, koji je kao svoj cilj objavio istrebljenje svega što je rusko“, objasnio je ministar na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanka na G20.
On je takođe istakao da od SAD nije bilo ni ozbiljnih predloga o održavanju pregovora o strateškoj stabilnosti, iako je Moskva otvorena za pregovore sa Vašingtonom, ali uzimajući u obzir sve aspekte, koji na nju utiču, uključujući američku agresiju protiv Rusije.
Istovremeno, dodao je on, nemoguće je povratiti poverenje kada su SAD proglasile Rusiju pretnjom, neprijateljskom državom koju treba uništiti i naneti joj strateški poraz.
Lavrov je, pored toga naglasio da na marginama G20 nije imao kontakt sa državnim sekretarem SAD Entonijem Blinkenom i ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom.

Moskva ne želi da zavisi od hirova Evrope

Komentarišući nove sankcije SAD i drugih zapadnih zemalja Rusiji, ministar je kazao da će Moskva na to odgovoriti praktičnim koracima, usmerenim ka nezavisnom razvoju ruske ekonomije i razvoju veza sa partnerima koji su sposobni da pregovaraju.
On je takođe dodao da ukoliko evropske zemlje pokušaju da obnove odnose sa Rusijom, čineći je zavisnom od njenih hirova, Moskvi takvi kontakti nisu potrebni.
Diplomata je zaključio da se veze zapadnih zemalja i Rusije mogu ponovo uspostaviti ako se i kada one „opamete“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala