- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruske snage gađaju ukrajinske položaje haubicom msta-b - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski vojnici bežali iz Avdejevke bez plana i prethodnog odobrenja

Pratite nas
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga general Valerij Gerasimov uručio je državne nagrade vojnicima koji su se istakli prilikom oslobađanja Avdejevke, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Francuska izdvojila novi paket pomoći Ukrajini, vredan 3 milijarde evra.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:56 21.02.2024
Ukrajinski mediji javljaju da odjekuju eksplozije u Poltavskoj oblasti Ukrajine.
20:56 21.02.2024
Pripadnici 110. brigade ukrajinske vojske su zbog umora bežali iz Avdejedvke bez prethodnog odobrenja, piše „Vašington post“.
Podsetimo, glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski je 17. februara izdao naređenje o povlačenju iz Avdejevke, ali je kasnije rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je naređenje usledilo tek nakon što su ukrajinski vojnici počeli nekontrolisano da beže.
Prema informacijama američkog lista, izlazak ukrajinske vojske iz grada je bio haotičan i loše isplaniran. Prema rečima jednog ukrajinskog vojnika, njihovi položaji su već bili uništeni ili ih je zauzela ruska vojska.
Vojnici su posle dve godine bez rotacije bili slomljeni i umor ih je naterao da napuste svoje položaje bez dogovora.
Komandant 53. Odreda po imenu Sergej je rekao da nisu svi Ukrajinci uspeli da napuste grad. Kako je rekao, predaja Avdejevke Rusima je psihološki uticala na neke vojnike.
17:06 21.02.2024
Lider Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je da ruske snage nastavljaju da čiste selo Krinki, na levoj obali Dnjepra, od manjih ukrajinskih grupa koje se kriju ili u ruševinama zgrada ili na obodima sela.
Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je juče da je to selo prešlo pod rusku kontrolu.
15:37 21.02.2024
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da povlačenje ukrajinske vojske iz Avdejevke pokazuje koliko je teška situacija na frontu.
"Ukrajinsko povlačenje iz Avdejevke pokazuje da je situacija na frontu izuzetno složena", rekao je šef NATO na pres konferenciji u Briselu. On je dodao da su Ukrajinci, bez obzira na to, "prevazišli sva očekivanja" i da će Alijansa nastaviti da podržava Kijev.
15:29 21.02.2024
Kijevski režim evakuisao je arhivu iz mesta Kurahovo u DNR, zaposlene, kao i SBU, rekao je za Sputnjik savetnik lidera DNR Jan Gagin.
"Protivnik se povlači iz mesta Kurahovo nakon što smo zauzeli Marjinku. Iz Evrope i SAD ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom su stizali nalozi da se Kurahovo pretvori u novo uporište. Ali realnost je takva da je jasno da se to neće desiti, odatle su evakuisani arhiva, zaposleni i SBU. Mi idemo na Kurahovo", rekao je Gagin.
Kurahovo je, kako je objasnio, važna tačka za snabdevanje ukrajinskih jedinica na tom delu fronta. Mesto se nalazi na 21 kilometar udaljenosti od Marjinke.
Gagin je dodao da ruske snage napreduju u svim pravcima u DNR.
12:19 21.02.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Oružane snage Rusije odbile su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u području naselja Sinkovka, Harkovska oblast;
▪Ruske oružane snage su zauzele povoljnije linije na avdejevskom pravcu, odbile su 7 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj izgubio oko 450 vojnika;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu iznosile su 425 vojnika, ruska vojska je poboljšala situaciju duž linije fronta;
▪Ruski PVO sistemi su oborili 12 "hajmarsa", bombu JDAM i 99 ukrajinskih dronova;
▪Ruske oružane snage su odbile kontranapad kod Novozlatopolja na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 210 vojnika i dva tenka;
▪Ruske oružane snage uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u područja Majaki u DNR;
▪Ruske oružane snage pogodile su skladišta goriva i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine u 123 okruga;
▪Na hersonskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 75 vojnika i samohodni top Zuzana.
11:39 21.02.2024
EU je usvojila 13. paket sankcija Rusiji, prenosi Rojters, pozivajući se na evropske izvore.
Oko 200 kompanija i pojedinaca potpada pod nova ograničenja, ali nove mere protiv industrije nisu uključene.
11:13 21.02.2024
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
RUSIJA
Lavrov: Kijev i Zapad ne žele mir — nastavljamo specijalnu vojnu operaciju
08:35 21.02.2024
U Hersonskoj oblasti otkrivena je britanska organizacija „Britanski savet“ koja se bavila obaveštajnim poslovima za Ukrajinu, preneo je FSB.
Kako se navodi, organizacija je koristila ukrajinske izbeglice koje žive u Velikoj Britaniji za dobijanje vojno-političkih obaveštajnih informacija preko postojećih bliskih veza u Hersonskoj oblasti.
08:01 21.02.2024
07:45 21.02.2024
07:16 21.02.2024
Blumberg javlja da je francuski predsednik Emanuel Makron objavio o izdvajanju novog paketa pomoći Ukrajini, vrednom 3 milijarde evra.
07:10 21.02.2024
Vojnici grupe Centar evakuišu desetine oklopnih vozila radi popravke, uključujući američke oklopne transportere koje su Oružane snage Ukrajine napustile prilikom povlačenja iz Avdejevke.
Dopisnik RIA Novosti je pratio evakuaciju oklopnog transportera M113.
Oficir sa kodnim znakom „Detelina“ primetio je loše stanje američke opreme. Po njegovom mišljenju, SAD snabdevaju Ukrajinu starom opremom ili jednostavno otpadom.
07:07 21.02.2024
„Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije - prvi zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov obišao je komandno mesto grupe Centar u zoni specijalne vojne operacije“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
U komandnom centu grupe uručene su medalje za hrabrost vojnicima koji su se najviše istakli prilikom oslobođenja Avdejevke i zahvalio im se za hrabrost u borbi.
"Glavni zadatak koji je postavljen danas je realizovan. Avdejevka je oslobođena. Moram reći da je oslobođena za prilično kratko vreme, ali je tome prethodio dug period priprema", rekao je načelnik Generalštaba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala